Русенски Лом заля пътя за село Басарбово
Русенски Лом заля пътя за село Басарбово / netinfo

Затворен за движение е пътят през село Басарбово, съобщават от полицията. Високите води са залели моста над река Русенски Лом. На място има полицейски патрул, който отклонява движението по обходен маршрут.

Две диги по поречието на Русенски Лом се скъсаха. Бедствено положение е обявено в община Иваново. Втората приливна вълна по река Русенски Лом наводни осем къщи в село Красен. Пострадалите постройки се намират в ниската част на населеното място. Всички хора са евакуирани, пострадали няма, съобщават от „Гражданска защита”.

Скъсала се е дигата на река Русенски Лом в района на русенския квартал Басарбово, както и на същото място, на което преди две години укреплението поддаде и село Красен беше наводнено. Нивото на реката в землищата на селата Божичен, Кошово и Иваново се е покачило с около 1 м.

Втората приливна вълна все още не е достигнала крайните русенски квартали Басарбово и Долапите. Реката е излязла от коритото си, но водата не е достигнала до дигите. Кметовете са предупредени за идващата опасност, съобщават от „Гражданска защита”. Без вода са селата Писанец, Базън и Кривина.

Два фургона ще предостави Русе на пострадалите в град Цар Калоян. Пътят Русе-Разград все още е затворен за движение. Трафикът от автомобили се пренасочва през селата Писанец, Ветово и Сеново. Скъсан е моста в централната част на с. Писанец.

Други новини от Русе