Русенски хирург с условна присъда заради смърт на пациент
Русенски хирург с условна присъда заради смърт на пациент / www.sxc.hu

Русенският окръжен съд даде условна присъда от една година с три години изпитателен срок на хирург заради смърт на пациент, информира БТА.

Заседанието по делото започна тази сутрин и продължи до 17 часа, когато съдията заяви, че час по-късно ще обяви решението. Според обвинението 31-годишният хирург не оказал адекватна помощ на 46-годишния пациент от русенското село Юделник и причинил смъртта му поради немарливо изпълнение на професията си.

Инцидентът станал на 1 срещу 2 септември 2010 година. Мъжът бил закаран в спешното отделение на русенската болница с линейка, тъй като фелдшерът установил, че състоянието му е спешно заради острите коремни болки, температура и разстройство, придружено с изхождане на кръв. В спешното отделение хирургът го прегледал и заявил, че няма спешна нужда да го оставят за наблюдение. Не назначил и допълнителни изследвания. Към 9.20 часа на 2 септември мъжът припаднал в тоалетната на русенско кафене, изпаднал в кома, а по-късно починал.

Според аутопсията причината за смъртта е кървяща язва на дванадeсетопръстника.

Съдът прецени да не лишава 31-годишния хирург от правото му да упражнява професията, заради младостта му. Мярката за неотклонение "подписка" остава.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Други новини от Русе