/ iStock/Getty Images
Община Русе спечели домакинството на световното първенство по драконови лодки през 2025 година на Международната федерация по кану-каяк. Това съобщиха от кметството в крайдунавския град.

Надпреварата ще се състои в езерото на лесопарка "Липник" край Русе, като на събитието се очакват повече от 4000 състезатели и над 10 000 гости, казват от общинската управа.

Млади германци правят поход с кану от над 2500 км по Дунав (СНИМКИ)

"Русе постигна огромен успех на национално ниво. Това е резултат от непрестанните действия на общината в посока на засилване и укрепване на двустранните връзки с Китай - страната с най-мащабно развиващата се икономика в световен план, която въведе атрактивното състезание в официалната програма на Международната федерация по кану-каяк.

Предложението Русе да бъде домакин на първенството по гребане е на кмета Пенчо Милков и то беше прието от Общинския съвет в края на януари", обясняват от местната управа.

От там информират, че на територията на спортната гребна база, която е разположена в лесопарка на 10 км от Русе, се практикува и развива състезателна спортна дейност - кану-каяк,
академично гребане, корабомоделизъм, спортен риболов, триатлон, спорт и здраве на открито и отдих, а през последните години се налагат и традиции в реалити спортни формати, предназначени за русенци и гости на града.