Румънски джебчии атакуват Черноморието през лятото
Румънски джебчии атакуват Черноморието през лятото / БГНЕС

Джебчии от Румъния се очаква да атакуват Черноморието през летния сезон. Гастрольорите са професионалисти и трудно се залавят. Те най-често действат в районите около Козирката, Катедралата, гарите и в градския транспорт – това заяви за Дарик заместник-кметът на Варна по сигурността ген. Веселин Петров.

 

Системата за видеонаблюдение, която обхваща почти целия град, е помогнала да се ограничат кражбите и извършителите да се залавят. Джебчиите, които "работят" в градския транспорт, също са намалели. Контролът по автобусите се осъществяват от цивилни полицаи, уточни генералът.

 

Според ген. Петров идеята на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков през лятото да се командироват румънски полицаи по курортите е била много добра. Малцина наши полицаи знаят румънски и това затруднява работата с туристите от северната ни съседка. Ако по курортите патрулират румънски полицаи, гражданите на Румъния ще бъдат много по-респектирани, смята Веселин Петров, като допълни, че за съжаление идеята за обмен на полицаи си е отишла заедно с Петков.

 

Проверките по варненските заведения, започнали след убийството на студента Стоян Балтов в Студентски град, са дали добри резултати, отчете ген. Петров. Повече от 10 собственици са глобени за допускане на непълнолетни след вечерния час и сервирането им на алкохол. Санкциите, които общинските служители могат да им наложат обаче, стигат най-много до 500 лв.

 

„На полицаите им дотегна от трудните условия на работа и протестите им са провокирани повече от това, отколкото заради заплащането. Последните 15 години в МВР не се инвестираше достатъчно в сгради и техника, а същевременно се увеличаваха служителите, коментира ген. Веселин Петров. Бившият шеф на ОДП-Варна добави, че се чувства добре на сегашния си пост и на този етап не би се върнал в системата на МВР.

 

Други новини от Варна