парламент Румен Радев
парламент Румен Радев / БГНЕС
Президентът напомни на депутатите, че бюджетът е най-важният закон
Президентът Румен Радев направи обръщение към народа и Народното събрание за старта на новия политически сезон.

"Очертава се тежка парламентарна сесия, предстои приемането на редица закони, най-важният от които държавният бюджет и местни избори". С това напомняне към политическите сили в НС започна словото си държавният глава, който използва конституционните си правомощия, за да се обърне към депутатите и народа.

Радев отчете, че в страната има проблеми, чието решение не само че е неотложно, но и изисква далечен хоризонт. 

"Надявам се, че след нощното бдение на екраните, победата на Григор Димитров да повлияе на работоспособността", пошегува се Радев. 

"Няма да влизам в детайли за ситуацията в страната. Моята позиция е известна, но наред с обсъждането на редица показатели, не трябва да пропускаме и факта, че България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност", подчерта президентът Радев.

"Всеизвестно е, че когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, няма сигурност и просперитет. Има бедност, корупция и неграмотност., каза още и категорично подчерта, че при такава формула няма развитие. 

За това е нужна промяна - промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне инициативата на българските граждани, тяхното по-пълноценно участие в обществения живот. Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички, каза още Румен Радев.

Борисов се засегна от словото на Радев: Някои се напочиваха през август, докато ние работехме

Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора или политическа партия. Тук виждам водещата роля на българския парламент: като централен държавен орган и изразител на волята на народа, като най-висока трибуна за дебати и решения, като орган, призван да контролира изпълнителната власт, подчерта Румен Радев.

Президентът каза още, че е необходима разпоредба, която да задължи премиера да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала, за да отговаря на въпроси за политиките на правителството. 

 
"Отказът от блиц-контрол според мен е отстъпление от демократичните принцип и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма", каза той и добави, че отдавна е назрял моментът за по-голяма независимост и отговорност на местната власт чрез финансова децентрализация: "В момента общините зависят от благоволението на правителството, което се реализира по много често, по неизвестни в повечето случаи тяснопартийни критерии. 

"Няма сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност, а за това е нужна промяна. Промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни. Да разгърне инициативата на българските граждани и тяхното по-пълноценно участие в обществения живот", подчерта Радев.

"Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички. Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора и политическа партия. Тук виждам водещата роля на българския парламент“, каза още Радев в обръщението си.