Ровят в заплатите на чиновниците заради модела „Дянков
Ровят в заплатите на чиновниците заради модела „Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заплатите на чиновниците се анализират, за да се реши дали да бъде прекратен „моделът Дянков", въведен от първия кабинет на Борисов, пише „Труд".

Експертите по административна реформа в МС ще изготвят доклад и през септември ще е ясно дали възнагражденията на чиновниците ще бъдат намалени.

Таванът на парите на държавните служители скочи само за година - от 2013-а до 2014-а, с близо 1000 лв. Една от най-високите заплати е тази на директор в централната администрация - закована е на 4300 лв. Обяснението е, че тези хора работят по европроекти и привличат много средства. Преди чиновниците вземаха основно възнаграждение и още почти една заплата като бонуси за работа по европрограми. Бившият финансов министър Симеон Дянков отмени тази система и определи таван на заплатите. В момента е субективно кой и колко пари взема на месец за участие в привличането на евросредства.

Таванът на заплатата на младши експерт в администрацията достига 1781 лв., а на старши експерт - 2170 лв. Техническите сътрудници по министерствата се разписват за максимум 1281 лв. Общата численост на държавната администрация към края на 2014 г. е 140 767 щатни бройки. През 2013 г. те са били 144 832.

Към момента има само указание на финансовото министерство да бъдат замразени заплатите през 2016 г.