/ Народно събрание
България продължава да разчита на подкрепата на Италия за изпълнение на основните приоритети на страната ни, в това число присъединяването към Еврозоната и Шенген. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Камарата на депутатите в италианския парламент Лоренцо Фонтана. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков е в Рим по повод 24 май.

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, председателят на ПГ „ГЕРБ-СДС“ Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ „Продължаваме Промяната и Демократична България“ Атанас Атанасов, народният представител от ПГ „БСП за България“ Ирена Анастасова и председателят на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. В нея са включени представители на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

Росен Желязков даде висока оценка за състоянието на двустранните отношения с Италия, която е важен партньор в ЕС и съюзник в НАТО. Той изрази готовност да продължи активния политически диалог между двете страни на всички нива, както и взаимодействието на двустранна основа по въпроси от взаимен интерес. Уверен съм, че парламентарното сътрудничество във всичките му форми ще се превърне в движеща сила за укрепване на отношенията между България и Италия, каза Росен Желязков. Той съобщи, че предстои сформиране на Групата за приятелство с Италия в Народното събрание, която ще благоприятства развитието на сътрудничеството на парламентарно ниво.

Председателят на парламента посочи, че Италия е важен външнотърговски партньор и ключов инвеститор в България. Съществува значителен потенциал за по-активно търговско-икономическо сътрудничество, за увеличаване на италианските инвестиции в България, както и за разширяване на присъствието на български продукти на италианския пазар, допълни той. Росен Желязков изрази желанието на страната ни за активизиране на сътрудничеството в енергийния сектор, включително предвид ролята на Италия в изпълнението на стратегическия проект Южен газов коридор и повишаването на енергийната сигурност в региона.

Сред темите на разговора беше и войната в Украйна. Росен Желязков запозна Лоренцо Фонтана с Решението на Народното събрание за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на страната. Той заяви, че България оказва помощ на Украйна и ще продължи да настоява за справедлив и траен мир.
 
Народно събрание