Росен Плевнелиев приветства членовете на новия Висш съдебен съвет
Росен Плевнелиев приветства членовете на новия Висш съдебен съвет / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa

Крайно време е системата да произвежда добри резултати, а не само обещания за реформи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти след церемонията по встъпване в длъжност на новоизбраните членове на Висшия съдебен съвет. Той отбеляза, че предстои в следващите седмици ВСС да  вземе важни решения. Пожелавам тези решения да бъдат не само мъдри и прозрачни, но и работещи, и да бъдат не заради Брюксел, а заради справедливостта в България, каза държавният глава.

Плевнелиев заяви в отговор на въпрос, че по делата се познават и политиците, и магистратите. „Убеден съм, че от това какви резултати ще произведе системата на правораздаването в следващите месеци и години, ние ще имаме или обратно връщане на хората към държавността, или продължаване на тяхната дистанцирана и отчуждена позиция. Надявам се по резултатите да докажем на българите, че държавата отново раздава справедливост и че имаме работещи институции, които гарантират правилата”, добави Плевнелиев.

Пред магистратите той заяви, че рецептата за успех се крие в думата „резултати” - резултати в интерес на обществото, в интерес на държавността, в полза  на репутацията на институцията, която представляват.

Росен Плевнелиев приветства членовете на новия Висш съдебен съвет
netinfo

Председателят на парламента Цецка Цачева призова новия ВСС да работи като един орган с обща воля, както и, докато тече мандатът му, да бъде взето решение от Европейската комисия да отпадне механизмът за сътрудничество и контрол.

Надявам се високите стандарти да бъдат запазени за всеки следващ важен избор, каза правосъдният министър Диана Ковачева и изрази очакване към новите членове да участват активно в законодателни промени.

Добрата страна на нещата е, че този ВСС тръгва с добро желание и воля да се справи с тежките проблеми на съдебната система, каза министърът и изрази надежда, че освен, че са наясно кои са най-важните проблеми новите членове на ВСС ще вложат сили, компетентност и сърце в незабавното им решава. Няма време за чакане. Не очаквам намеса в работата на ВСС, каза Ковачева и гарантира, че не оказва и няма да оказва натиск.

Няма да губя никакво време и ще искам новият ВСС да започне процедура за нов главен прокурор, каза пред журналисти Борис Велчев. По думите на главния прокурор всеки на този пост има свой самостоятелен мандат. Убеден съм ,че следващият главен прокурор ще приеме това, което аз съм направил но ще има и своя визия за нещата. Много неща не може да направи прокуратурата. Убеден съм обаче, че този въпрос ще бъде зададен и на следващия главен прокурор, прогнозира Борис Велчев.

Росен Плевнелиев приветства членовете на новия Висш съдебен съвет
netinfo

Досегашният председателстващ съвета Анелия Мингова пожела воля за мъдри решения без компромиси и резултати, които да надхвърлят очакванията. Мингова пожела на новите членове на ВСС да имат по-добър междуинституционален прием, по-малко вътрешносъсловни конфликти и висок начален кредит на доверие.

Не бива да се бърка публичност с прозрачност, каза после пред журналисти досегашният председателстващ ВСС. Видя се при избора на членове на ВСС, че е съществувал дефицит на прозрачност, каза Мингова, но уточни, че избраните нови членове са достойни. Те трябва да защитят професионализма и морала си. Ще им е трудно, ако тегне бреме за известна липса на прозрачност. Очаквам разум в преценката както на новите членове, така и на всички, които наблюдават работата на съвета, посочи тя.

Според председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев основен принцип на всяка демокрация е разделението на властите, като обаче не трябва да се допуска размиване на тяхната независимост. Взаимодействието и сътрудничеството между властите от една страна и взаимният контрол и възпиране от друга не следва да водят до обезличаване на която и да е от трите власти, до размиване на собствените й отговорности или до прехвърляне на специфични правомощия на другите субекти, заяви Груев.