Роми остават без лични карти заради липса на адресна регистрация в Кюстендил
Роми остават без лични карти заради липса на адресна регистрация в Кюстендил / снимка: DarikNews.bg, Кюстендил
Роми остават без лични карти заради липса на адресна регистрация в Кюстендил
47896
Роми остават без лични карти заради липса на адресна регистрация в Кюстендил
  • Роми остават без лични карти заради липса на адресна регистрация в Кюстендил

Между 200-300 роми от кв. „Изток” в Кюстендил са без лични карти, а броят им ще нараства и още. Проблем се оказва изискването в Закона за гражданската регистрация, който е в сила от януари т.г., за представянето на нотариален акт и договор за наем при изваждане на нова лична карта.

90% от квартала не е в регулация и хората нямат нотариални актове за жилищата си, заяви кметският наместник Стефан Лазаров. С писмо от ОД на МВР-Кюстендил и отдел „Закрила на детето” са го информирали, че само за последния месец лична карта в законния срок не са си извадили 15 деца, навършили необходимата възраст.

Кметският наместник призна, че се правят „фалшификации”, като роми се регистрират на адреси, за които има нотариални актове. „Дори аз регистрирах двама души на моя адрес, за да могат да отидат на работа в чужбина”, призна Лазаров пред Дарик Кюстендил.

„Този закон е убиец за ромите. Ромите не могат да се регистрират, не могат да си вадят лични карти, не могат да постъпват в болница, не могат да се регистрират в Бюрото по труда, не могат да си получават социалните помощи, не можаха да получат енергийни помощи”, обясни той.

Още новини от Кюстендил