Уникална безкръвна операция, която е извършена от робот, се прави в България.

Бургазлийката Дора е била оперирана в Плевен, където се извършила сложната интервенция. Остранени са матката и яйниците й. Няколко часа по-късно, жената вече се изправя и ходи. 2 дни по-късно - ще бъде у дома.

„Аз съм дошла от Бургас до Плевен само и само заради робота. Беше уникално! Не ме боли нищо", споделя Дора Лазова пред Нова телевизия.

Уникална сърдечна операция направиха в столична болница

Роботът се казва Да Винчи, той оперира безкръвно. Ако не беше той, сега Дора нямаше да е на крака, а в реанимация. Да лежи в болница 10 дни и да се възстановява още месец.
„Това е хирургия на бъдещето, която вече набира пълна скорост. В Щатите е стандарт основно в гинекология, урология, коремна хирургия, докато в Европа все още изостава. Тя е малко по-консервативна.

Представите си една клетка, в която аз съм във виртуалното прастранство, тоест 3D образа. Представете си моята глава е потопена в корема на пациента, това всичкото е 3D изображение и работя с тези джой-стикове, чрез които моите движения са предават чрез импулси на системата, на робота, който вече извършва тази интервенция", обясянва проф. д-р Григор Горчев от МБАЛ "св. Марина", Плевен, който е въвел роботизираната хирургия за първи път не само у нас, а в Югоизточна Европа. заради това си медицинско постижение той е номиниран за наградата "Христо и Евлогий Георгиеви".

Наградиха медиците, извършили уникална за България вътреутробна операция

В коридорите на болницата можете да срещнете друг робот, тръгнал ... на визитация. Това пък е Грег. Другият помощник на проф. Григор Горчев. Кръстен е на него. Помага му с визитациите, когато професорът е извън боллницата.

На въпрос „Как приемат пациентите на това?", проф. Горчев отвръща: „В началото доста стреснато, защото представете си една машинка върви между вас с един екран с образа на хирурга. После пациентите взеха да свикват с него и се чувстват много добре".

Източник: Novanews.bg