Режат кактусите в Ботаническата градина, ако не се изгради нова оранжерия
Режат кактусите в Ботаническата градина, ако не се изгради нова оранжерия / netinfo

Ако не бъде изградена нова оранжерия за кактусовата колекция в Университетската ботаническа градина в Балчик, догодина на ботаниците ще им се наложи да прережат най-високите растения. За това предупреди ръководителката на парка Ина Манчева.

По нейните думи най-високият екземпляр вече достига 4 метра. Пренасянето на колекцията всяка година на открито в градината и после обратно в оранжерията е истинско изпитание за крехките растения. Най-тежкият кактус вече е

над половин тон и пролет и есен го пренасят 12 души - всеки път със страх да не го счупят, коментира Ина Манчева. Тя допълни, че в сегашната оранжерия растенията си поделят едва 200 квадратни метра. Само едроразмерните кактуси, които са от 30-40 вида, са повече от 1000 екземпляра.

Има проект за изграждане на нова оранжерия за тропически растения на площ от 800 квадратни метра, но строителството от години се бави заради тежката и бавна процедура по издаване на разрешения от различни ведомства, каза Ина Манчева.

Колекцията от кактуси в Университетската ботаническа градина включва над 600 вида от екзотичните растения и се смята за една от най-богатите в Европа. /БТА/