Решението на КЗД за забрадките се тълкува неправомерно
Решението на КЗД за забрадките се тълкува неправомерно / netinfo
Решението на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ по случая с носещите забрадки ученички в Смолян се тълкува неправомерно. Това заяви председателят на комисията Кемал Еюп в отговор на журналистически въпрос дали решението на комисията наистина вменява за недопустимо носенето на забрадки като религиозен символ в светските български училища.

Решението се отнася конкретно за случая с ученичките от Професионалната гимназия по икономика и не се простира върху всички училища, посочи Еюп. Той бе гост на тържествата в доспатското село Барутин по повод 35-годишнината от протестите срещу възродителния процес в Родопите.

Председателят на комисията, който е бивш депутат от ДПС заяви, че някои злоупотребяват с решението по повод двете забулени ученички. Произнесли сме се, че всички трябва да спазват униформата, а не за или против забрадките, обяснява Еюп. Според него въпросът е да не се идентифицират забрадките като религиозен символ.

Позовавайки се на решението на комисията относно случая с Професионалната гимназия по икономика, Регионалният инспекторат по образование в Смолян предупреди всички училищни директори да следят дали се спазва изискването за недопускане на забрадките като религиозен символ в българските светски училища. След предупреждение в училището в маданското село Върбина, две ученички свалиха забрадките си.