Рейтинговата система вече ще отчита и най-често упражняваните професии от студентите
Рейтинговата система вече ще отчита и най-често упражняваните професии от студентите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Средната работна заплата на студенти, завършили еднакви специалности в различни вузове, вече ще мери рейтинговата система на висшите училища у нас. Това обяви Георги Стойчев, ръководител на проект „Развитие на рейтинговата система на висшите училища”, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Сред новостите за сравнение на учебните заведения е, че системата ще отговаря на въпроса „какво да уча”, като се сравнят заплатите на завършилите право, например, с тези на завършилите математика. Според Стойчев се предвижда и появата на индикатори като качеството на образованието, удовлетвореността на студентите от материалната база и общежитията на университета, възможността за стажове и международна мобилност.

По думите на Георги Стойчев ще се следят и преподавателите, които преподават в повече от един университет, защото те ще се наказват. Сред индикаторите ще бъдат и трите най-често упражняваните професии от студентите, завършили определено направление. Стойчев подчерта, че като цяло няма да се правят радикални проблеми в рейтинговите системи, като класациите ще продължат да са по професионални направления.