Регистрация след 48 ч престой в София иска главният архитект
Регистрация след 48 ч престой в София иска главният архитект / netinfo

Пълната свободия относно местопребиваването на българските граждани е основната причина за формирането на много ромски гета в София. Това каза в предаването „Кой говори" по Дарик главният архитект на столицата Петър Диков.

Диков подчерта, че само два са ромските квартали в София, които имат някакъв законен статут – „Факултета" и „Христо Ботев". Останалите територии с ромско поселение по думите на Диков са с незаконен статут, известни под името гета - в Захарна фабрика, Баталова воденица, фургоните на бул. Европа и др.

Ето какво още каза главният архитект за предложението си в София да се регистрира всеки, който пребивава повече от 48 часа в града:

"В момента регистрацията е такава, че не е ясно кой къде точно живее в момента, за какъв период живее, какъв е той. Ако ние не намерим приемливо, демократично решение на регистрация на хората, които живеят в определено населено място, ще продължаваме да търпим последствията от тази анархия. Няма държава в ЕС, според мен, която да позволи на хората да се заследват и да живеят без никаква регистрация в продължение на дни, седмици, месеци, години.

Демократичното европейско решение е всеки гражданин – българин или чужденец, в момента в който пребивава повече от 48 часа в София, да се регистрира по съответното местопребиваване. Нерегистрирането – да подлежи на съответното наказание. Ако зависи от мен, трябва да се случи просто на момента".