Реформаторите и патриотите настояват кабинетът да смени Лазаров и Писанчев
Реформаторите и патриотите настояват кабинетът да смени Лазаров и Писанчев / снимка: БГНЕС, архив
Реформаторите и патриотите настояват кабинетът да смени Лазаров и Писанчев
78002
Реформаторите и патриотите настояват кабинетът да смени Лазаров и Писанчев
  • Реформаторите и патриотите настояват кабинетът да смени Лазаров и Писанчев

Депутатите от Реформаторския блок и колегите им от Патриотичния фронт поискаха от Министерския съвет да започне процедура по отстраняване на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателите на ДАНС и Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) - Владимир Писанчев и Цветан Китов.

„Нашият призив към Министерския съвет е при изпълнение на новоприетия закон незабавно да започне процедура за отстраняването им и назначаване на нови некомпрометирани фигури по реда на настоящия закон", заяви Радан Кънев.

От Патриотичния фронт подкрепиха позицията на Реформаторите.

„Искаме да изразим известна неудовлетвореност от факта, че беше изтеглен текстът на депутата Пламен Нунев. Редно беше да бъде въведен в приетия Закон за МВР съответния срок, в който да бъдат приети действия за отстраняване на главния секретар, шефа на ДАНС и ДАТо. Изключително сме неудовлетворени от работата на Писанчев и Лазаров, защото те наложиха един етикет, една емблема, която според нас позори Министерството на вътрешните работи", заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

ГЕРБ поиска смяната на Лазаров и Писанчев, но после се отказа

По време на обсъждането на второ четене на поправките в Закона за МВР депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев направи изненадващо предложение - до един месец да бъдат сменени главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателите на ДАНС и Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) - Владимир Писанчев и Цветан Китов.

От БСП и ДПС възразиха, че предложението не е обсъждано в ресорната вътрешна комисия и не е направено според правилника на парламента.

Опозицията настоя текстът да не се гласува. След поискана почивка за консултации на председателския съвет на парламента Нунев обяви, че оттегля предложението си "в името на добрия тон, с който се приема законът, и добронамереността на ГЕРБ".