Реформата на МВР мина на първо четене
Реформата на МВР мина на първо четене / БГНЕС
Вътрешният министър за реформата
87407
Вътрешният министър за реформата
Критиките на опозицията
Вътрешният министър за реформата
Критиките на опозицията
  • Вътрешният министър за реформата
  • Критиките на опозицията
  • Вътрешният министър за реформата
  • Критиките на опозицията

Парламентът прие на първо четене промените в закона за МВР. Поредният опит за промени в сектор „Сигурност" включват преструктуриране на системата и намаляване на разходите.

С решението си днес депутатите намалиха обезщетението на държавните служители по Закона за МВР при напускането им от системата от 20 на 12 заплати. Промените са внесени от Министерския съвет.

Бъчварова: Депутатите от Вътрешна комисия не са чели подробно проектозакона за МВР

С едва 116 гласа и при не особено голямо присъствие на депутати в пленарната зала минаха на първо четене промените в закона за МВР. В началото на дебатите министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова представи накратко предлаганите промени в пленарната зала.

„Текстовете, които предлагаме, целят реализиране на реформата в МВР, както и мерки за нейното осъществяване. Важни цели, които искаме да постигнем с реформата, са съвременен модел на управление чрез разграничаване на административните от професионалните функции; преструктуриране, което да има ефект върху финансовото стабилизиране и оздравяване на системата; и подобряване качеството на спомагателните дейности, чрез които се предоставят услуги на гражданите", обясни министърът.

Бъчварова: Всеки ден има акции на ГДБОП, резултатите са впечатляващи

Социалистът Красимир Янков разкритикува предложените промени и обясни, че те не целят реформа, а само икономия на финансов ресурс:

„Със закона „Бъчварова" окончателно се заличава институционалната приемственост в МВР. Реформата, която се предлага със закона на социоложката Бъчварова, има една-единствена цел - икономия на финансов ресурс. Не се предвижда нищо, което да подобрява организацията за работа в министерството, работата с човешки ресурси, подготовката на полицаите, развитието в кариерата. Предлага се намаляване на обезщетенията на полицаите, намаляване на отпуските им, намаляване заплатите на държавните служители в МВР, създаването на агенции с цел самоуправление".