/ БГНЕС
Цялата столична полиция и част от жандармерията ще е на работа при посещението на Медведев в София
Редица ограничения в движението през празничните дни
100855
Редица ограничения в движението през празничните дни
  • Редица ограничения в движението през празничните дни
За ограничения в движението и засилено полицейско присъствие в София през следващите три почивни дни предупреждават от столичната полиция. Освен тържествата по случай честването на националния празник 3 март, властите предприемат и специална организация по сигурността и около посещението на руския министър-председател Димитрий Медведев у нас.
 
Ограничения в движението ще има още в събота - 2 март, във връзка с отбелязването на Голяма Задушница и масовото посещаване на гробищните паркове.
 
Следва 3 март - неделя, когато тържествата започват в 11.00 ч. с поднасяне на цветя пред паметника на Незнайния воин. От мерки за сигурност, периметърът около катедралата „Александър Невски” ще бъде със специален пропускателен режим, обясни началникът на „Охранителна полиция” в София Борислав Муеров.
 
"Там ще бъдат изградени шест контролно-пропускателни пункта. На един от тях, на югозападната страна на "Александър Невски", ще бъдат пропускани граждани. Там ще има и метал детекторна рамка, през която ще се извършват проверки. От 14.00 ч. ще бъде затворено движението във връзка с тържествената заря провека на площад "Народно събрание", обясни той.  
 
На 3 март, освен тържествата, на Националния стадион "Васил Левски" ще се проведе и футболната среща между отборите на "Славия" и "Левски", което допълнително ще натовари движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", обясни зам.-шефът на столичния КАТ Любомир Костадинов.
 
От столичната полицията обясниха, че са провели разговори с авангарда на руския министър-председател по повод неговото официално посещение в София на 4 март. Ограниченията в движението ще бъдат наложени непосредствено преди това и нямало да нарушат комфорта на столичани в почивния им ден, гарантираха от СДВР.
 
По охраната на националния празник и посещението на Медведев в София е ангажиран целият полицейски ресурс на столичната дирекция, екипи на Жандармерията и служители на Военна полиция със специализирана техника. Навлизането на автомобили ще бъде ограничавано поетапно в района на Народното събрание, храм-паметника "Александър Невски", Министерския съвет и президентството, както и булевардите "Мария Луиза", "Княз Ал. Дондуков" и "Цар Освободител".
 
От Пътна полиция призоваха хората при възможност да ползват градския транспорт за придвижване и по-специално метрото, вместо личните си автомобили.