След като се закле, целуна кръста и ръката на патриарх Неофит, избраният за президент Румен Радев се обърна за първи път към Народното събрание. Радев предупреди, че няма да превишава конституционните си правомощия, но няма и да позволи да му бъдат изземвани.

По време на официалната реч в пленарната зала депутатите от дясно на няколко пъти се смееха или отговаряха от място на избрания за президент. На третата такава ситуация Радев им отвърна, че имат още една седмица в парламента.

"От прекалена употреба думите се обезценяват. Моето кредо е "Малко думи, но резултатни действия", каза Радев. Това провокира депутати да подхвърлят реплики от място. "Имате още една седмица", отвърна избраният за президент. Депутати напуснаха пленарната зала. Въпреки това новият президент продължи обръщението си от парламентарната трибуна.

"Имате още една седмица" - репликата, която разпали духовете

"Убеден съм, че няма да решим проблемите с бодряшка декламация, а с точни диагнози и конкретни мерки. У нас все още има политици, които водят битки с миналото - близкото и далечното. Тези битки раждат фалшиви герои. Бизнесът с миналото е част от безпътицата. Фатализмът е друга наша слабост. Но нека не забравяме, че България е оцеляла 13 века на исторически и географски кръстопът. Какво по-убедително доказателство, че апатията не е наш вроден порок. Тя е слабост, с която ще се преборим. Вярвам, че да си българин не е участ. Да си българин е чест", каза Радев.

Първите думи на Румен Радев официално като президент (ВИДЕО/СНИМКИ)

Той засегна темата за външната политика на страната. Радев подчерта, че членството в Еврпоейския съюз и НАТО не трябва да бъде поставяно под въпрос.

"Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тази политика трябва да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове. Свикнахме да таксуваме като популизъм всяка остра критика към европейските институции и политики, но от това броят на недоволните само нараства. Убеден съм, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. Засилването на конфронтацията не е път за нейното решаване. Студената война е печален опит от миналото. В този контекст смятам, че ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за разрешаването на кризата с механизмите на съюзите, в които членуваме", каза избраният за президент.

Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея
netinfo

Радев обърна поглед и към изборния процес и политическата система: "Погледът на обикновения гражданин вижда друго. Свикнахме да гласуваме, ала мнозина днес не виждат смисъл да го правят. Примирихме се с изборните злоупотреби. Имаме многопартийна система, но партиите са повече от идеите за България. Появиха се бизнес партии, лабораторни политически проекти, чуждопоклоннически формации. Партийната генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична от днешната политическа ГМО-кухня. А отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизъм. Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем".

Веднага след края на церемонията в кулоарите завалява и коментари от различните политически групи. Първи лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов изрази притеснение от неуважителното поведение на част от депутатите в пленарната зала по време на речта на новоизбрания президент Румен Радев. Борисов не одобри и репликата на Радев към насмешките на депутатите от дясната част на пленарната зала по време на официалната церемония в Народното събрание.

Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея
netinfo

Борисов: Веруюто ни е, че власт се взима и се сдава с морал

"Едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени, то всички ги искаме, а трето и четвърто да се направят. Рядък шанс има пред президента Радев, че му се дава възможност да има и служебно правителство, така че това, което прочете, до няколко месеца може да е факт. Стига с тези отношения Щатите, Русия, Брюксел. Евроатлантическата ориентация, дружбата ни с Русия, бизнес контактите, които има особено в сферата на туризма, земеделието, това са неща, които всеки ще ги прави, защото те са важни за държавата. Всичко останало може да бъде направено", каза Борисов.

Той подчерта, че в днешния ден трябва да сме оптимисти, трябва да сме с желание. "Аз винаги съм подхождал, че съединението прави силата. Ако съумеем всички заедно да си направим държавата по-добре, независимо от диаметрално противоположни виждания, които имаме, ще е от полза на хората", категоричен е премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ.

Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея
netinfo

Радев обидил НС с репликата "остава ви една седмица", смята Цветанов

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов Румен Радев е обидил депутатите с репликата "Остава ви една седмица". Цветанов напомни, че от момента, в който се разпусне парламентът и заработи служебният кабинет, цялата отговорност ще легне на плещите на Радев и затова според втория в ГЕРБ избраният за президент трябвало да бъде по-диалогичен и да търси повече консенсуса.

Нинова декларира, че БСП няма да участва в служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи мандата на Росен Плевнелиев като провал. Тя потвърди позицията на БСП да не предлага служебни министри и да не участва в служебния кабинет, който ще формира президентът Радев, като подчерта, че това е въпрос на принцип и на демокрация.

"Познавам Румен Радев и вярвам, че ще се справи възможно най-добре. Ще има един професионален служебен кабинет от хора родолюбци, почтени и честни. Вярвам, че ще направи това", каза Нинова. Тя призова да се даде време на Радев и да се съди за него по делата му.

Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея
netinfo

Карадайъ: Новият президент показа, че познава проблемите в страната

Коментар направи в кулоарите на парламента и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му Радев е показал с речта си, че познава проблемите на страната. "Той постави широк кръг от въпроси и проблеми, чието решение в по-голяма степен е в компетенциите на Народното събрание и изпълнителната власт, но президентът като институция има и правото, а и задължението да поставя темите и проблемите, които стоят пред обществото", каза лидерът на ДПС.

Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея
netinfo

Симеонов: Речта на Радев беше черногледа

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов определи речта на Радев като "празна" и с общи констатации, в по-голямата си част негативни. А хората, според Симеонов, искали да чуят какви ще са приоритетите и конкретните действия на новия президент. Валери Симеонов заяви, че с репликата към депутатите, че им остава още една седмица, Румен Радев е показал "арогантност, надменност, пренебрежение към законно избрано Народно събрание".

Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея
netinfo

Зеленогорски: Радев да свика КСНС, за да гарантира приемственост

От Реформаторския блок в лицето на съпредседателя на парламентарната група на формацията Найден Зеленогорски препоръчаха на Радев да свика КСНС в рамките на настоящото НС, за да се гарантира приемственост.

Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея
netinfo

Кънев: Речта на Радев беше леко тъжен политически шаблон

От своя страна лидерът на ДСБ Радан Кънев определи речта на Радев като "стандартен и леко тъжен политически шаблон". Според Кънев големите политически въпроси пред България са останали без отговор.

Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея
netinfo

Първанов препоръча на новия президент поведение на диалог и разбирателство

Президентът Георги Първанов заяви, че новият президент е направил добър анализ на състоянието на страната, но предстои заедно със служебното правителството да начертаят мерки.

На церемонията по полагането на клетва на Румен Радев и Илияна Йотова присъстваха още президентът Петър Стоянов, главният прокурор Сотир Цацаров и целият кабинет в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, както и на регистрираните в България вероизповедания.