Радев обидил НС с репликата остава ви една седмица, смята Цветанов
Радев обидил НС с репликата остава ви една седмица, смята Цветанов / БГНЕС

Много лошо начало - с обида към българския парламент, не е нормално един президент, който казва в неговата реч, че ще бъде обединител на нацията и президент на всички български граждани, да се обърне към парламента и да каже - "остава ви една седмица", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти.

България е парламентарна република и той трябва да се отнася с необходимото уважение към институцията парламент, както всички ние, народни представители, се отнасяме с уважение към президентската институция, отбеляза той.

"Имате още една седмица" - репликата, която разпали духовете

Цветанов каза, че донякъде го отдава на притесненията, защото, по думите му, все пак президентът Радев няма този политически опит. Но смятам, че това не го извинява за тази изпусната реплика, един президент трябва да знае, че винаги може да бъде провокиран, трябва да запази своята идентичност, да се ръководи от интересите на страната и винаги да разчита на всички български институции, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. Той допълни, че това е силата на демокрацията - да има разделение на властите и взаимно уважение към всяка институция.

Първите думи на Румен Радев официално като президент (ВИДЕО/СНИМКИ)

Не знам колко живот ще даде на този парламент сегашният президент, но от момента, в който бъде разпуснато Народното събрание и бъде назначен служебният кабинет, цялата отговорност на изпълнителната власт ще падне върху плещите на президента Радев, припомни Цветан Цветанов. Затова трябваше днес да бъде по-диалогичен и да търси повече консенсуса, а не това, което провокира определени емоции в много народни представители, дори имаше депутати, които напуснаха пленарната зала обидени, коментира той.

Цветан Цветанов каза още, че през тази седмица програмата на Народното събрание е доста натоварена. Той отбеляза, че е важно да бъде приет законът за концесиите, защото ако не бъде гласуван в 43-ия парламент, това означава, че трябва да се започне отначало и да има пет или шест месеца работа, за да се стигне пак до второ четене и да бъде приет добър закон.

Източник: БТА