Симеонов: Речта на Радев беше черногледа
Симеонов: Речта на Радев беше черногледа / БГНЕС

Речта на новоизбрания президент Румен Радев беше в негативен план, черногледа, не чухме приоритетите му, не се чу какво ще прави президентската институция. Това зави пред журналисти в Народното събрания председателят на Парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов в коментар на първата реч на новоизбрания държавен глава пред депутатите.

Симеонов определи речта като "празна" и с общи констатации, в по-голямата си част негативни. А хората, според Симеонов, искали да чуят какви ще са приоритетите и конкретните действия на новия президент.

"Имате още една седмица" - репликата, която разпали духовете

Валери Симеонов заяви, че с репликата към депутатите, че им остава още една седмица, Румен Радев е показал "арогантност, надменност, пренебрежение към законно избрано Народно събрание". С това според Симеонов Радев е доказал, че не може да бъде обединител на нацията. Попитан с какво депутатите са предизвикали тази реплика на Радев, лидерът на патриотите уточни: "Нищо не сме казали, просто се засмяхме, то беше смешно, жалко беше. Ние слушахме и щяхме да останем до края на речта, ако не бяхме провокирани".

Първите думи на Румен Радев официално като президент (ВИДЕО/СНИМКИ)

Не е добре да се насажда в обществото тезата, че сме президентска, а не парламентарна република, отбеляза Симеонов. Той припомни, че най-висшият орган в държавата е парламентът и призова Румен Радев да уважава това Народно събрание, независимо колко дълго ще работи то.

Симеонов каза, че ще дадат 100 дни на новия президент, за да видят как със служебното си правителство ще пребори всички недъзи, които изброил в речта си.

Ние гледаме с оптимизъм и увереност към предстоящите избори, каза още Валери Симеонов.