РБ иска и районните кметове да се проверяват за принадлежност към бившата ДС
РБ иска и районните кметове да се проверяват за принадлежност към бившата ДС / снимка: БГНЕС

Реформаторският блок предлага промени в закона за обявяване на принадлежност към ДС, с който на проверка подлежат и районните кметове. Петър Славов каза, че от блока искат по същия начин да се проверяват и съдебните заседатели.

„Знаете колко е важна тяхната роля при първоинстанционните дела, те решават съдбите на хора и за нас е важно те също да бъдат проверявани за принадлежност към бившата ДС. Предложили сме да се проверяват и членовете на Управителни съвети и ръководствата на държавни и общински дружества или такива, в които държавата или общините имат над 50 процента участие", каза той. Сред тези дружества той спомени Булгаргаз, Българския енергиен холдинг, НЕК и дъщерните им дружества.

Реформаторите предлагат проверката за принадлежнтост към бившата ДС да се прави преди назначаването на кандидатите при облекчен режим. Реформаторите предлагат също така да се приеме, че щом един човек кандидатства за публична длъжност, то да се приема, че дава съгласието си да бъде проверен за принадлежност към бившата ДС.