Специализирана прокуратура образува досъдебно производство за организирана престъпна група за набиране на кръводарители. Арестувани са шестима души. Установено е, че задържаните са плащали между 50 до 100 лв. на всеки кръводарител.

"Групата е действала от януари 2020 г. до 10.07.2022 г. на територията на гр. София. Занимавала се е с набирането на хора с цел да бъдат използвани за кръводарители. Деянието е извършвано чрез предлагането на материална облага за кръводарителя. За оползотворяването на събраното количество кръвна плазма участниците в групата са набирали и нуждаещи се лица, които срещу определено заплащане получават необходимото им количество. Част от платената от клиентите сума за кръводаряване била разпределяна и към самите кръводарители", съобщават от спецпрокарутарата. 

Мащабна спецакция в София за търговия с кръв, има задържани

Групата е извършвала основно своята дейност в района на столична болница с оглед находящия се там голям кръводарителски център.

При специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура са задържани шестима души за срок до 24 часа по Закона за МВР. Предстои те да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

Действията по разследването продължават.
Специализирана прокуратура