/ БГНЕС
Във връзка с множество запитвания относно мотивите на Специализираната прокуратура да откаже образуване на досъдебно производство срещу настоящия премиер Кирил Петков за нарушения на служебните му задължения в качеството му преди на служебен министър на икономиката, от Спецпрокуратурата разпространиха допълнителна информация.

Прокуратурата няма да разследва Кирил Петков за двойното гражданство

„По повод твърденията за нарушения при избора и вписването на състава на Надзорния и управителния съвет на Българската банка за развитие (ББР), извършената прокурорска проверка установи: ББР се представлява съвместно от двама изпълнителни директори, или поне един изпълнителен директор и един прокурист. Едноличен собственик на капитала на банката е българската държава, чиито права се упражняват от министъра на икономиката. В периода от 12 май 2021 г. до 16 септември 2021 г. тези права са упражнявани от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката. Всички промени на основни обстоятелства в партидата на ББР в Търговския регистър през този период са извършени при спазване на Устава на банката и на разпоредбите на Закона за Търговския регистър. Длъжностно лице по вписванията в Търговския регистър при Агенция по вписванията е установило спазена законова процедура и е постановило вписване на промените по партидата на ББР“, се посочва в съобщението на Специализираната прокуратура (СП).

В този смисъл не са установени данни служебният министър на икономиката да е нарушил служебните си задължения и да е превишил властта и правата си, допълват те.

По-рано днес Районната прокуратура в София отказа да образува досъдебно производство по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков, съобщи районният прокурор на София Невена Зартова. Документите по казуса са били изпратени в Софийската районна прокуратура от СП, а районните прокурори са на мнение, че Кирил Петков е отразил невярна информация в декларацията си за гражданство, но тази информация има единствено заявителски и уведомителен характер, и тя няма доказателствена стойност, обясни Зартова.

Ръководителят на СП Валентина Маджарова каза, че е прекратена и проверката във връзка с действия на Петков спрямо надзорния и управителния съвет в Българската банка за развитие, защото няма данни за извършени нарушения.

В разпространеното от СП съобщение се казва още, че в хода на проверката наблюдаващият прокурор от СП стига до извода, че твърденията за неверни данни в декларация за имущество и интереси не отговарят на истината. Декларирани неверни данни не са установени, а дори да е така, това само по себе си не се явява престъпление, а евентуално административно нарушение по чл. 174 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Това потвърждава и съдебната практика.

Декларираните обстоятелства за участие в юридически лица могат да се установят чрез справка в публичния Търговски регистър при Агенция по вписванията. Поради това и декларирането им, дори в случай, че са неверни, не може да обуслови търсене на наказателна отговорност, а единствено административна, допълват още от СП.