Разкриха престъпна група, купувала изпити в УНСС
Разкриха престъпна група, купувала изпити в УНСС / cнимкa: Sofia Photo Agency
Разкриха престъпна група, купувала изпити в УНСС
21418
Разкриха престъпна група, купувала изпити в УНСС
Коментар на ректора на УНСС
  • Разкриха престъпна група, купувала изпити в УНСС
  • Коментар на ректора на УНСС

МВР разкри организирана престъпна група за купуване на изпити в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Схемата включвала преподавател и посредници, а "услугите" стрували от 500 до 4000 лева. Сред тях били и семестриални заверки срещу заплащане и явяване на кандидатстудентски изпити в УНСС от лица-дубльори на кандидат-студентите. Това е правено с неистински лични документи.

Като организатори на престъпния механизъм са установени преподавателят от УНСС Петкан Илиев (49 г.) и посредникът Б.Т. (37 г.). В схемата участвали и посредници на по-ниски нива, които набирали студенти и кандидат-студенти, желаещи да се възползват от корупционната услуга.

Проверят се данни за действията на престъпната група и в други висши учебни заведения. Преподавателят и посредникът са задържани за 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Предстои да му бъдат повдигнати обвинения за търговия с влияние.

Пред Дарик ректорът на УНСС Борислав Борисов, който е в отпуск, каза, че ако е вярно това, преподавателят ще бъде уволнен. Той научи от медиите за казуса.

Коментарът му чуйте в прикачения звуков файл.

*Петкан Илиев е завършил Макроикономика в УНСС и е главен асистент в катедра "Икономикс" на висшето учебно заведение. Чете лекции по "Микроикономика", "Макроикономика", "Макроикономически анализи" и "Икономика на публичния сектор" в УНСС и НБУ. (снимка: www.csd.bg)