На място в Пловдив отиде и главният прокурор Иван Гешев
Разкриха поредната модерна фабрика за незаконно производство на цигари - този път с марка “Marlboro”.

twitter.com/IvanGeshevPG

Новината съобщи главният прокурор Иван Гешев.

twitter.com/IvanGeshevPG

Предотвратени са щети за милиони за бюджета от неплатени акцизи благодарение на МВР и Прокуратурата в Пловдив.

twitter.com/IvanGeshevPG

"Съвместната ни работа в интерес на българските граждани продължава", заяви Гешев. Той заяви, че са предотвратени щети за милиони към бюджета.

При извършения първоначален оглед е установено, че откритите машини, монтирани в поточна линия, са нови и от най-висок клас, съобщиха от прокуратурата.

Прокуратура

Във фабриката е имало обособено и специално помещение за предварителна обработка и рязане на тютюн. Установени са множество кашони с надпис „Филтър“, картонени изрезки за цигари „Марлборо“, листове за опаковки, коркофан, ципер, тютюн и други.

Според първоначалните данни, участниците в производството са работили в строга конспиративност и всеки от тях е имал определени отговорности. На територията на фабриката са осигурени битови условия за работниците - спални и сервизни помещения. Сградата е шумоизолирана и със затъмнени прозорци.  В отделно помещение е поставен локален генератор. 

Прокуратура

В Районна прокуратура-Пловдив е образувано досъдебно производство, за това, че на 7 октомври в село Желязно, в нарушение на установения ред са държани и укривани предмети, материали и оръдия, както и технически съоръжения, за които се знае, че са предназначени за производство на тютюневи изделия по чл. 234 ал. 2 от НК - престъпление по чл. 234 ал. 4 вр. ал. 2 от Наказателния кодекс.

Задържано е едно лице по Закона за МВР, предстои задържане на второ като двамата са съпричастни за участието в подготовката на нелегалното производство на цигари. Други трима са обявени за общодържавно издирване от органите на МВР.

Продължават да се извършват огледи, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, като предстои да бъдат назначени съответните експертизи.