Вежди Рашидов
Вежди Рашидов / БГНЕС
Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов призова незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали, която поразява уникалния природен феномен, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Гневът на Рашидов е предизвикан от недопустимата намеса на техници, които "под погледа на общинската власт в Белоградчик забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, без одобрение и без разрешение". Това недопустимо варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре, категоричен е председателят на комисията.

Рашидов иска 10 пъти по-солени глоби за уронване на паметниците на културата

Той настоява за спешна намеса на оторизираните органи, които трябва да следят за опазването на културното наследство - полицията, Инспектората за опазване на културните ценности към Министерството на културата и Националният институт за паметниците на културата, още повече, че недопустима намеса има и в Белоградчишката крепост, която е национален паметник на културата. Само преди два дни Вежди Рашидов внесе законодателна поправка, с която посегателствата върху паметниците на културата ще се наказват с десетократно по-солени глоби. Реакцията му беше предизвикана от неотдавнашната вандалщина в пещерата Магурата, която се намира в същия район.
 
 
БГНЕС