Рашидов иска 1,8 млн. лева за обезщетения на съкратени артисти
Рашидов иска 1,8 млн. лева за обезщетения на съкратени артисти / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Рашидов иска 1,8 млн. лева за обезщетения на съкратени артисти
31191
Рашидов иска 1,8 млн. лева за обезщетения на съкратени артисти
  • Рашидов иска 1,8 млн. лева за обезщетения на съкратени артисти

Министерство на културата ще поиска 1,8 млн. лева за обезщетения на артисти, които ще бъдат съкратени следствие на стартиращата театрална реформа. Цифрата е записана в готовия проект за реформата, който вече е качен на сайта на ведомството. В него обаче никъде не става ясно колко точно творци ще останат без работа след преобразуването на културни институти. Голяма част от тях ще се влеят един в друг.

Ще бъде променена и системата им на финансиране като се предвижда всички да преминат на делегирани бюджети. Икономиите от средства в края на всяка година пък вече няма да се връщат в министерството, а ще остават в конкретния театър или музикален институт като част от бюджета им за следващите 12 месеца. 

В проекта за реформа в системата се предвижда столичния театър „Сълза и смях" да бъде слят с Народния театър. Към Оперетата ще се присъедини балет „Арабеск" и тя вече няма да се нарича Държавен музикален театър „Стефан Македонски", а Софийски музикален и балетен център.

Турските трупи в Кърджали и Разград ще се влеят в българските там. Заради слаб интерес от страна на публиката филхармониите в Шумен, Враца, Видин и Плевен ще бъдат преобразувани в симфониети. Пловдив ще остане без опера. В града под тепетата ще има само филхармония. Към трупата на Драматичния театър пък ще се присъедини тази на театъра в Смолян. Във Варна Драматичният театър и Операта, които и без това са в една сграда, вече ще бъдат и с едно ръководство. Новата структура ще се нарича Театрално-музикален продуцентски център.

Министърът на културата Вежди Рашидов коментира пред Дарик реформите така: „Предстоят хубави реформи, сериозни реформи. Просто трябва до една седмица Министерски съвет да вземе решение и бавничко ще започнем. Няма страшно. Никого няма да колим. Ние говорим като че ли нещо страшно ще се случва. Ние просто ще трансформираме тази система, която сега вегетира, в една работеща система. Това е".

Преобразуването на културни институти обаче ще доведе и до съкращения в съставите им. За обезщетения на артисти, които ще останат без работа, Рашидов иска да му бъдат отпуснати 1,8 млн. лева. В публикувания проект за театрална реформа обаче никъде не става ясно колко точно творци ще останат на улицата. Отворен остава и въпросът как, ако не се посочва бройка на съкратените, е изчислена сумата необходима за изплащане на обезщетенията им.

Пълният текст на проекта за реформа в театралната система можете да изтеглите от ТУК.