Ранчев: Едва ли скоро президентът ни ще се казва Ахмед или Хюсеин
Ранчев: Едва ли скоро президентът ни ще се казва Ахмед или Хюсеин / netinfo

БСП се произнесе по въпроса с Възродителния процес още в края на миналия век със специална декларация. Ние отчетохме, че Възродителния процес е една голяма грешка – и като методи, и като цели, и като задачи. Това каза в предаването „Денят” на Дарик Пламен Ранчев, депутат от БСП, зам.-председател на комисията по външна политика. Той изрази мнение, че възраждането на темата днес от определени политици с националистически интереси е предизборна акция, в която БСП не иска да участва. „Да започнем отново да всяваме страх и омраза – това е проблема, който можем да създадем”, каза той.

Аз не съм съгласен, че в България има етническо напрежение”, каза категорично той. „Ако има противоречия, те са на друго ниво – в търсене на политически дивиденти сред определени политически кръгове, но не и сред обикновените българи”, отбеляза още Ранчев. Той каза още, че някой депутати и политици от ДПС се опитват също с предизборни цели, да създадат за себе си позитиви за предстоящите избори.

БСП депутатът изрази съмнение, че скоро българският президент ще се казва Ахмед, Асан и Хюсеин, коментирайки възможен аналог с изборите в САЩ. „България се различава от САЩ, която е мултинационална държава. В Америка избора на президент с тъмна кожа не е нещо, което може да ни учуди”, каза той.

В студиото на Дарик депутатът от ДСБ Асен Агов, зам.-председател на парламентарната комисия по отбрана, заяви, че според него етническото напрежение се ражда от олигархическия модел на Доган, от „грозното и нахално управление” на ДПС.

„Доган направи всичко възможно да отчужди турците. Дълго време българите ще помнят това как Доган и обкръжението му крадяха от държавата”, каза Агов. „Затова твърде далеч ми се вижда перспективата, именно заради Доган, който нанесе тежки поражения на българските турци, да бъде избран президент с името Хюсеин”, категорично заяви ДСБ-депутатът.

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл.