/ ThinkStock/Getty Images
Районът на гара Яна остава отцепен, няма опасност за населението
100709
Районът на гара Яна остава отцепен, няма опасност за населението
  • Районът на гара Яна остава отцепен, няма опасност за населението
Към момента няма опасност за хората в района на гара Яна, в резултат на замърсяването с токсични вещества там. Това каза за Дарик директорът на Дирекция за аварийна помощ и превенция към Столична община Красимир Димитров. Екипи на дирекцията и към момента са отцепили замърсения участък, а пробите на въздуха в последните 48 часа не показват превишения.
 
Сигналът за замърсяването е подаден в петък вечерта, уточни Красимир Димитров.
 
14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара Яна - има ли опасност за хората?

"Казано е за сигнал за силна задушлива миризма. Аз дойдох още в петък вечерта и установихме с пожарната, че има високи концентрации на местата, където са изхвърлени тези варели. Специализирана фирма може да премести на площадка тези варели. Това е изключително опасна и сложна работа, която трябва да се извърши. Днес също фирмата събира вещества, които са разляти или разсипани на мястото", обясни той.
 
48 часа мобилната станция на Министерството на околната среда и водите е замервала чистотата на въздуха, като предстои от Регионалната инспекция по околна среда и водите София да взимат проби от почвата.
 

Екипите на Аварийна помощ, които са отцепили района още от петък, продължават работа на място.
 
"Около 14 тона само вчера са изкарани, изключително опасни вещества. При взаимодействие с тях може да се получат смъртоносни дози. Днес продължаваме разчистването, след което ще обработим мястото, за да няма проблеми с почвата", поясни експертът. Все още не се знае докога ще бъде отцепен районът, допълни Красимир Димитров.