Изключително радостна новина за феновете на ЦСКА и Локомотив Пловдив. Взето е решение по трибуните на стадиона да присъстват 12 хиляди привърженици, като те ще бъдат разпределени по равно в секторите.

Днес сутринта премиерът на България Бойко Борисов е провел среща с представители на Националния оперативен щаб. На сбирката се е обсъждал предстоящият финал за Купата на България, съобщи Gong.bg

До 12 хил. зрители ще бъдат допуснати до срещата за купата на България, потвърди министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на брифинг от Националния стадион "Васил Левски". 
Това ще се случи със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, който също присъства на пресконференцията и призова за спазване на противоепидемичните мерки. 


Всички останали мачове ще се играят пред публика от максимум 1000 човека в сектор.

Кралев съобщи и при какви мерки ще се провеждат мачовете. Ще се правят по два ПСР-теста на играчите, а отговорност за здравето на футболистите ще носи клубът.

"Днес при премиера Бойко Борисов присъстващите тук проведохме заседание, на което бяха взети няколко много важни решения, свързани с прилагане на противоепидемичните мерки по време на тренировъчния процес и по време на срещи в професионалната лига на България. В момента заповед, издадена от министъра на спорта и одобрена от министъра на здравеопазването, изисква всеки месец до 3-то число да бъдат представени пред медкомисия за всички участници в шампионата", каза Кралев. По думите му тази мярка остава до приключване на извънредната епидемична ситуация в страната.

"В периода между двата PCR теста, които трябва да бъдат проведени, отговорност и гаранция за здравето на футболистите ще носят клубните лекари. Преди всеки мач, те трябва да гарантират с подписа си, че участващите в срещата са в пълно здраве и в невъзможност да заразят и да представляват заплаха за останалите състезатели. При диагностициране на случай с коронавирус от състезател, футболист на даден отбор, същият се отстранява временно от отбора и към него се прилагат предвидените наредбите заповеди и противоепидемични мерки. За останалите състезатели на отбора, треньори, длъжностни лица, се провежда PCR тест, който трябва да бъде по изискванията два пъти в рамките на три дни", коментира още министърът.

"Другото решение, което взехме е свързано с финала за провеждането на срещата за купата на България между ЦСКА и "Локомотив". Изразявам мое мнение, имаме разочарование от поведението на част от феновете. България е една от малкото страни, които направиха компромис и допуснаха по време на провеждането на футболни срещи да има привърженици на отборите. За съжаление те не оправдаха дисциплината, която разчитахме, че те ще спазват. Взехме решение да допуснем до 12 хил. зрители. Изискванията ще бъдат зрителите да бъдат разположени през седалка и през ред, за да може да се спазят всички противоeпидемични мерки и да не застрашаваме здравето на хората", каза Кралев.