Държавният глава Румен Радев с първи коментар за кадровите промени във върховете на властта и служебния кабинет.

Започва да се връща държавността в България. Това е най-важната задача, както казах и при тяхното представяне - българите да бъдат убедени, че има укрепване на тази държавност, че се завръща нормалността. Два месеца са прекалено малък период, за да се направят някакви съществени неща, но съм убеден, че хората в този кабинет ще направят всичко възможно, за да го усетят българите”, заяви Радев.

Време е да освободим България от усещането, че има незаменими хора, на които властта по право им принадлежи и те са се сраснали със столовете”, допълни още той.

В отговор на въпрос за негативните коментари по повод последните промени в държавни институции, президентът посочи: "Чистка? Преврат? Аз ви питам вие, медиите, къде бяхте, когато управлението на Борисов осъществи погром над цялата администрация, над службите за сигурност и стотици хора бяха изхвърлени. Миналата година само в ДАНС над 50 човека бяха освободени."

По повод думите на бившия финансов министър Кирил Ананиев, че президентът му е разпоредил да уволни шефовете на приходните агнеции, когато е бил служебен министър, Радев коментира: „Внезапният напън на господин Ананиев да се пише на герой, който с тялото си брани шефовете на агенциите от уволнение, е повече от комичен“.

„Всеки паметник е свидетел на своето време. Аз съм против премахването на паметници“, каза Румен Радев, помолен за коментар на исканията за демонтиране на Паметника на съветската армия в София.

Радев е на посещение в дряновското село Руня. Там той участва в церемония по откриването и освещаването на паметник на загиналите жители на селото във войните на България.

По-късно тази вечер в Дряновския манастир президентът ще участва в тържествена церемония по случай 145-годишнината от Априлската епопея. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния караул, след което ще се състои тържествена заря-проверка, а Румен Радев ще произнесе слово.
NOVA