Политически и без анализ бяха уволнени ръководители на възлови агенции. Това каза бившият финансов министър Кирил Ананиев на брифинг на ГЕРБ.

Ананиев разкри, че когато той е бил служебен министър президентът му е поставил задача незабавно да уволни изпълнителните директори на НАП и Агенция "Митници", но той е отказал.

Ексминистърът прогнозира, че тези уволнения ще доведат до рязък спад на приходите в държавния бюджет.

НАП има нов директор, освобождават Галя Димитрова

"В последните 24 часа сме свидетели на това, че без необходимия анализ и експертиза бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции като НАП и Агенция „Митници“. Тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор“, коментира Ананиев.

„Като член на първия служебен кабинет на президента Радев на мен той ми постави две задачи от началото до края. Първата задача беше незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и Агенция „Митници“. Моят отговор беше категоричен – че първо ще уволни мен и след това, ако реши, и тях. Второто искане, което Радев постави пред мен, бе да осигуря, без никакъв източник, увеличение на бюджета на министерството на отбраната с 300 милиона лв.“

Новият финансов министър представи екипа си

"Скоростта и степента на радикализъм е такава, че има теми, които изискват реакция. Ние сме в ситуация, в която правителството не е подложено на никакви форми на контрол, включително и парламентарен такъв", коментира зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той уточни, че уволнените не са членове или симпатизанти на ГЕРБ. Няма щети за партията, въпросът е дали ще има за държавата, каза още той.

"Виждаме, че с тези ходове се цели едно нещо - тази част от олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията и държавата. Финансовият министър да отговори кой му подаде кандидатурата на новия шеф на НАП", настоя съпартиецът му Тома Биков.

Премиерът Янев назначи двама нови заместник-министри на енергетиката

"Спецов  живял ли е в Дубай през последните години и кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков? Каква е причината да се смени шефът на Инспектората, който разследва злоупотреби в МВР, заедно с основния свидетел по дело, което се води от ОЛАФ и е свидетел срещу дясната ръка на Румен Радев – Пламен Узунов, който все още му е съветник", запита той.

"Тези скандални назначения са свързани само с едно място. Очевидно има нов коалиционен партньор там и той на миналите избори взе над 3 процента. На следващите може да вземе и повече“, допълни Биков, като подчерта, че работата на служебния кабинет е да организира изборите, а не да е страна в тях.

"В последните дни станахме свидетели на политическа чистка, без особени аргументи бяха освободени доста експерти", коментира и Александър Иванов от ГЕРБ.