За мен е удоволствие да ви посрещна в президентската институция в първия работен ден. Искам да изразя своето задоволство от факта, че само три седмици след моето посещение в Истанбул, двете ресорни министерства успяхте да реализирате нашата политическа воля в конкретно споразумение.

Това споразумение е историческо за нашите страни, защото за първи път дава възможност на чужда компания да получи достъп до терминалите за втечнен газ на Турция и газопреносната система на страната.

„Булгаргаз“ подписа споразумение за достъп до терминалите за втечнен газ на Турция

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с министъра на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез. Той отбеляза, че споразумението отваря нови перспективи за сътрудничество.

Той добави, че по време на пресконференцията на 9 декември той е казал, че България и Турция споделят обща отговорност - “не само за постигане на сигурност и диверсификация на енергийните доставки за нашите две страни, но и за европейските съюзници”, уточни той.

По думите му днешното подписано споразумение е стъпка в задълбочаване на сътрудничество между двете страни. Радев добави, че България и Турция имат амбиции за развитие в енергийната сфера.

Фатих Дьонмез изказа своята благодарност, за това, че са ги приели в днешния натоварен ден. “Преди всичко бих искал да предам поздравите и пожеланията на нашия президент по случай новата година.

Нашето желание е 2023 г. да бъде година, в която сътрудничеството между двете страни да се задълбочи още повече. Трябва да отбележим, че новата година започна много добре и доказателство за това е споразумението, което днес беше подписано”, обясни той.

Министърът на енергетиката на Турция уточни, че са проведени срещи с нашия министър на енергетиката Росен Христов, както и с премиера Гълъб Донев. “Надявам се, че отношенията между двете страни в областта на енергетиката ще се ускорят в най-скоро време”, подчерта той и добави, че сътрудничеството между България и Турция ще бъде добър пример за страните в региона.

“Турция предвид своето географско положение и инфраструктура, с която разполага е готова да съдейства с доставките на източниците от регионите на Каспийско море, Близкия изток и Източното Средиземноморие. Тук има нужда и от нови проекти, за да може тези доставки да бъдат по-големи и ефективни. Готови сме за сътрудничество с България”, категоричен е той.

Дьонмез добави, че друга възможност за сътрудничество е свързана с възобновяемите енергийни източници. “Нашето желание е да насърчаваме частния сектор да направи инвестиция в тази сфера”, каза още той.

Радев отбеляза и още един важен проект по инициатива на България. По думите му това е проект, който ще позволи с минимални средства и веднага да започне преносът на природен газ от Азербайджан към Европа.

“По инициатива на България в този проект се включиха Румъния, Словакия, Унгария и Австрия. Турция има важна роля за реализацията на този проект, който е изключително важен за ЕС“, каза държавният глава и посочи, че “това е важен повод за разширяване на нашето сътрудничество”, каза той. 
БГНЕС