Президентът Румен Радев коментира актуалните събития през последните месеци.

"Изключително важно е да не позволим скандалите, които управляващите палят около себе си, меморандумите, които се подхвърлят, да не отклонят вниманието от основния въпрос - изсветляване на нерегламентираното влияние, изсветляване на всички тайни на магистратски клубове и стигане до сърцевината не само в съдебната система, а и откриване на политическите покровителства", заяви Радев.

"Една такава брутална изградена мрежа за влияние върху правосъдната система няма как да мине без политическо покровителство", допълни той.

По думите му каквато и да е съдбата на това правителство, трябва да се стигне до края и ако няма съответната политическа воля в анкетната комисия в НС, според него, ще има за в бъдеще превзети институции.

Според Радев такива клубове ще надживеят ротацията.

Той призова медиите и българската общественост да оказват натиск, така че да бъдат разкрити всички зависимости.

По-рано Радев коментира, че справедливостта в общественото не е даденост.

"Трябва реализъм в нашето сложно време и ежедневни усилия. Българите го научихме по трудния начин в тежките години на прехода. Днес едва ли ни е по-леко във време на политически превратности, ротация на принципи и ценности, блокаж на институции и феодализация, паралелно правораздаване в тайни клубове на магистрати", допълни Радев.

По думите му има прибързано и странно законодателство, често встрани от обществения интерес.

"Закони се приемат без обществено обсъждане, прокарват се важни промени в преходни и заключителни разпоредби, в закони, които нямат нищо общо със Закона за нормативните актове. Непрекъснато се прекрояват закони. Вчерашни поправки се преправят", заяви още държавният глава.

Президентът е на официалното откриване на Общото събрание на адвокатите от страната. 

"Човекът е висша конституционна ценност", заяви Радев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня