Президентът Румен Радев определи като "режисирана истерия" от "хор на страха" появилите се предположения, че готви нов политически проект или би подкрепил такъв. Той не потвърди, но и не отрече категорично информацията, а подчерта, че ако даде доверието си на някоя политическа формация, ще го съобщи сам. 

"Цялата тази режисирана истерия издава страх от нова партия. Този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието", заяви Радев. 

"Наивно е да се мисли, че като омаскаряваш личности, ще промениш настроенията на хората, а хората са възмутени от цените, от схемите, от назначенията, от провала в европейската ни интеграция, от апартаменти с асансьори и от безотговорно поведение", каза още той. 

По думите му ситуацията е такава, че появата на алтернатива е неизбежна, "защото българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали, за да се върне нормалността и европейската перспектива за България", допълни държавният глава. 

"В момента това, което използват, е добре позната техника - когато след взаимното изпиране, не можеш да се отървеш от тежкото корупционно наследство и когато в момента има реални корупционни скандали, е да създаваш фалшиви такива на друго място", каза още президентът Радев.Пеевски: Защо прокуратурата и службите не оповестяват данните за проверки в президентството

"Няма да коментирам г-н „Магнитски“, посочи държавният глава, запитан за медийни коментари на председателя на парламентарната група на ДПС за президентската институция.

Румен Радев подчерта, че опитомяването на лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" може би дава някакви надежди някому, че по същия начин могат да подходят и към президентската институция, но това няма да се случи. "Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е, че подозират своите низости у другите", напомни още президентът.
 
„Ако някой има истински доказателства и факти, е длъжен да ги предостави на съответните органи, но и да носи отговорност за достоверността на тези сигнали“, заяви държавният глава в отговор на въпрос за оповестените по-рано днес питания на Делян Пеевски към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията. Президентът призова съответните компетентни органи да извадят цялата информация за сигнали и за дела „на трупчета“, ако има такива. Допълни, че няма да коментира слухове и манипулации, медии и сайтове, които се цитират едни-други без никаква фактология.
 
„Когато си говорим за корупция призовавам тези органи, да изкарат всички сигнали, преписки и дела за БТК, за „Булгартабак“, за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, за „Дунарит“, „Емко“ и отравянето на Гебрев, за подставени лица – собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и чужбина, и за офшорки“, каза още Румен Радев и подчерта, че са останали страшно много въпроси, на които обществото очаква отговор. „Как да се борим с корупцията при това положение?“, допълни президентът. 

Във връзка с предстоящата ротация в Министерски съвет Румен Радев заяви, че ще действа според конституционните си правомощия.