Президентът Румен Радев не присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд. От администрацията на държавния глава уведомиха за решението му час преди церемонията.

Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, е позицията на президента. Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите, посочват от институцията.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков полагат клетва като конституционни съдии

По-рано държавният глава настоя клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да бъде отложена. Румен Радев сезира КС за избора на новите съдии  на 23 януари. В мотивите си Румен Радев посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Ден по-късно и депутатите от „Възраждане“, ИТН и БСП внесоха обща жалба до КС срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на парламента. В мотивите си те оспорват както избора, така и записания в решенията на Народното събрание срок от 9 години, за който биват избрани съдиите. Според вносителите мандатът противоречи на решение на КС, съгласно което новоизбраните съдии трябва да довършват вече започналия преди две години мандат.

Остри политически реакции след искането на президента да спре клетвата на новите конституционни съдии

Съдът образува дела и по двете жалби, но все още не се е произнесъл.

Управляващите партии от сглобката реагираха остро на противопоставянето на президента.

Делян Пеевски призова президентът Радев да подаде оставка и да обяви, че създава свой политически проект. "Румен Радев просто си анонсира проектчето „3 март” и затова този проруски президент се опитва да влезе във война с атлантическото мнозинство.

"Очевидно президентът е изнервен, че парламентът работи и след две години на служебни правителства успя да формира конституционно парламентарно мнозинство, което да измени Конституцията и да започне да попълва държавните органи с изтеклите мандати", заявиха от ГЕРБ.

Радев сезира КС срещу избора на нови конституционни съдии

„Радев има право да сезира КС. Това, което обаче е доста брутално от негова страна, е, че той се опитва да саботира дейността на Конституционния съд, призовавайки да не се проведе клетвата в петък. Това е недопустимо от негова страна”, заяви ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ.