Напрежението в сглобката расте с всеки изминал час, а меморандумът се превърна окончателно в "ябълката на раздора" и все повече е под въпрос дали ротацията ще се осъществи, или отиваме на избори 2 в 1. Темата коментира в кулоарите на парламента и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че е наясно с документа. 

"Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп казал "няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря", посочи Борисов.

Вчера вицепремиерът Мария Габриел обяви, че няма да подпише меморандума, предложен от партньорите в управлението. Тя подчерта, че "всичко си има граници" и не приема държавата да се управлява при неспазване на основни принципи на демокрацията. Габриел определи предложението за меморандума като опит за политическа търговия.

"В меморандума пише, че кандидатурите трябва да са прозрачни, а не партийни и ярки, за експерти говорят. Даже съм си отбелязала някои от тях. Те изпратиха Станислав Тодоров за шеф на най-големия регулатор КЕВР - депутат от ПП. Ярка политическа фигура. А пък за Петър Петров да не говорим - основен участник в предизборната кампания, депутат от ПП, за зам.-шеф на ДАНС. С господин Петков водихме разговори, за да ме убеди, че той трябва да стане шеф на ДАНС. Виждате ли колко непартийни, експерти и прозрачни. А и завчера по кой прозрачен принцип избраха шефа на АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция)? Къде се произнесоха неправителствените организации, чий глас чухме, има ли право на вето. А шефът на Митниците? Може да е добър, но защо смениха стария", допълни Борисов.

"Чрез своите говорители те пръскат в общественото съзнание, че това са някакви борци за чистота. Всичките им действия до този момент, обаче, показват точно обратното", каза още той. 

"За Министерския съвет, докарахме от близо 15 години работа в Европа българския еврокомисар, безспорна фигура, за вицепремиер -  те изпратиха за премиер ярка политическа фигура - Денков(Николай), изпратиха Андрей Цеков( ярка политическа фигура) за министър, лидера на ПП Асен Василев за министър, Георги Гвоздейков - т.е. нито един от тези принципи не е спазен", подчерта Борисов и допълни: "Иначе звучи много добре и аз потвърждавам, че ние сме точно за това". 

Той засегна и темата за негласувания от страна на ПП-ДБ в пленарна зала проект за стоежа на ядрената централа на “Уестингхаус”.

“Разочаровам съм от ПП-ДБ, защото провалят строежа на ядрената централа. Гласуваха против, това не е добър знак”, допълни още Бойко Борисов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня