/ БТА
Парламентът прие на второ четене, след повторно обсъждане, промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). До повторното гласуване на текстовете се стигна, след като президентът Румен Радев наложи вето, а парламентът уважи ветото.

Според приетите текстове съдийската и прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет при изпълнение на функциите им на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет са юридически лица. Те ще бъдат представлявани от един от изборните им членове. Това ще става с решение на съответния съвет. Съдийската или прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет заместват Пленума на досегашния Висш съдебен съвет (ВСС) във всички права и задължения по сключените договори, гласуваха още депутатите.

Ветото на Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс влиза в парламентарната Правна комисия

Петър Петров от „Възраждане“ възрази срещу промените и изтъкна, че те отново противоречат на вече действащите промени в Конституцията, които управляващата коалиция прие в края на декември. В края на декември с промените в Конституцията депутатите закриха Пленума на ВСС 

След ветото на президента, сега внесените предложения не правят нищо, освен да превърнат в една още по-голяма боза, това, което първоначално беше предвидено, обясни Петър Петров. С изготвеният текст от комисията се сочи следното: съдийската колегия и прокурорската колегия ще изпълняват правомощията, изрично възложени на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет, т.е. вносителите на тези предложения са се опитали да замажат работата и да посочат, че едва ли не съдийската колегия и прокурорската колегия на закрития вече, несъществуващ Висш съдебен съвет ще изпълняват правомощията на новите два органа – Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, коментира депутатът.  Според него приемането на подобни текстове ще доведе до още повече проблеми. 

Депутатите гласуваха единодушно с 201 гласа „за“ изменение в НПК, с които съдът следва да предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с всички, събрани до момента, доказателства по делото. 

Припомняме, че президентът Румен Радев наложи вето върху промените на 12 февруари. Според него широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията бе практически отменена за неопределен период от време с приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на НПК. Държавният глава допълни, че това е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Антова/БТА