Президентът Румен Радев коментира пред журналисти актуалните теми от изминалите дни. Той участва в първия ден от годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която започна с представяне на анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г.

Той отговори на въпрос на журналистите за новорегистрираното „Движение Трети март“ от Весела Лечева и появилите се слухове в политическите среди за обвързаност с неговото име.

„Трети март е национален празник и се надявам да остане такъв. Да сте ме чули аз да говоря за партия „Трети март“?! Попитайте тези лидери, които говорят за партия „Трети март“, питайте какво толкова ги притеснява. Явно погазването на всички предизборни обещания и на всички елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото и затова самите хора търсят алтернатива. Ако дам доверието си на някоя политическа сила, ще ви го оповестя лично“, посочи Радев.

Още през януари президентът заяви, че всичко това е "режисирана истерия, която издава страх от нова партия". По думите му "този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието".

Още през декември: „Движение Трети март“ е регистрирано в Патентното ведомство като търговска марка

Румен Радев: Цялата създадена истерия издава страх от нова партия

Президентът коментира и трусовете в прокуратурата и съда. "Създаването на една престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции", посочи той.

"Това е големият въпрос - отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики за в бъдеще изисква да се стигне до края и да се стигне до разкриването на политическите зависимости. Това очаква обществото ни. Това е тест, но и възможност за съдебната система, за изпълнителната власт, за Народното събрание да решат този случай. Дали анкетната комисия в НС ще има волята или желанието да разкрие политическите зависимости, от това ще проличи доколко и нашият парламент желае да бъде ангажиран с решаването на този казус", посочи Радев. 

Не мога да обсъждам по какви механизми работят структурите за сигурност, каза Радев на въпрос за криминалните лица информатори на службите за сигурност. „Този въпрос може да отнесете към тях“, допълни той.

По думите на Радев има граница, чието подминаване може да има деструктивни последици.

Попитан дали по време на служебните правителства е имало министри, които са сигнализирали за някакъв натиск, Радев заяви: „Не, такава информация от служебни министри не е достигала до мен. И от службите не е достигала“.

Съдия Цариградска твърди, че е получила нови заплахи и предупреждения „да се кротне“

Патрон и кръст от клонки: Двама прокурори са получили заплахи за живота си

„Не мога да коментирам кой ще бъде външен министър. Това решение трябва да бъде взето от управляващата коалиция“, каза държавният глава, попитан за предстоящата ротация във властта.

„Всички виждаме, че тези скандали, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващите и общество“, посочи той и изрази надежда управляващите да си „дават сметка за това, защото хората виждат едни припирни за постове, за властови ресурси, за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с очакванията им като граждани“.

„Винаги, когато съм провеждал консултации, това е било с даване на възможност и стремеж парламентарно представените политически сили да стигнат до консенсус за властта. Действам изцяло в рамките на Конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт съответно да си вземе своите решения в този процес“, допълни държавният глава.

Недостигът на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция. Това посочи като проблеми пред армията президентът Румен Радев. Държавният глава участва в първия ден от годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която започна с представяне на анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г.

"За съжаление голяма част от проблемите, които дискутирахме и стояха пред Българската армия на предишния анализ, нашата армия и сега се сблъсква с тях", отбеляза държавният глава. 

"Вече две години близо до нас бошува война, която драстично промени средата за сигурност", посочи Радев.  

Според него усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната да гарантират минимума от способности в тази сложна обстановка не стигат. По думите му е важно да се разбере, че националната сигурност е всеобхватна и много сложна материя и тя се гарантира не само от Министерството на отбраната, а от редица важни и отговорни институции. Сигурността е базова ценност в нашето общество и чрез нея ние постигаме всички останали цели, изтъкна президентът и отбеляза, че ключов елемент на тази ценност е наличието на способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав Българска армия. 

Държавният глава прие почетния гвардейски караул, с който по традиция се открива Годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

По темата