„Движение Трети март“ е регистрирано като търговска марка в Патентното ведомство на 5 декември 2023 година, сочи проверка на Dariknews.bg.

Заявката за това е подадена още на 4 август 2023 г. от бившия министър на спорта в служебното правителство на президента Румен Радев Весела Лечева, която напусна Националния съвет на БСП през декември.

Никаква друга информация повече не е посочена на страницата на Патентното ведомство относно регистрираното като търговска марка „Движение Трети март“.

През изминалите дни в политическите среди се говори все повече за проект, който ще бъде подкрепен от президента Румен Радев. Вчера пред журналисти той не потвърди за подобни планове, но и не отрече, като уточни, че ако има нещо, за което да сподели, ще го направи лично, а не през слухове.

"Цялата тази режисирана истерия издава страх от нова партия. Този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието", заяви държавният глава.

Изявлението му дойде след настояването на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски към прокуратурата, Министерството на вътрешните работи (МВР), Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и антикорупционната комисия да реагират "по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация".

"Наивно е да се мисли, че като омаскаряваш личности, ще промениш настроенията на хората, а хората са възмутени от цените, от схемите, от назначенията, от провала в европейската ни интеграция, от апартаменти с асансьори и от безотговорно поведение", каза още той.

По думите му ситуацията е такава, че появата на алтернатива е неизбежна, "защото българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали, за да се върне нормалността и европейската перспектива за България", допълни президентът Румен Радев.