Съдията от Окръжен съд-Плевен Владислава Цариградска заяви, че е получила нови заплахи, чрез своя позната, отправени от ръководителя на пресцентъра на Прокуратурата.

Съдия Цариградска: Подготвя се поредният случай на изгаряне на хора в името на това да се опазят тайните

"През обща позната с г-н Иванов получих предупреждение, че трябва да се кротна. „Кажи на тая жена да се кротне!”, цитира Цариградска. „Щом някой дръзва да отправи такива заплахи към съдия, при всичките ми разкрития, какво може да се случи на обикновения човек, който няма защита? Аз съм с униформени служители, имам назначена охрана”, заяви Цариградска, предава NOVA

"Вече трябва да говорим за казуса „Осемте Нотариуса”, заяви Цариградска.

По думите ѝ един от важните въпроси пред разследващите е кои са прокурорите „С” и „Р”,  получавали големи суми при посещенията си в заведението „Осемте джуджета”. „Вие трябва да зададете тези въпроси към институциите и по-специално - към Прокуратурата”, заяви Цариградска на въпрос дали знае кои са хората зад тези инициали.

Според нея по-важно е да се помисли дали има обективни източници, чрез които да се възстановят събитията назад във времето. "За мен „Кутията на Пандора” са специалните разузнавателни средства", заяви Цариградска и допълни: „Бюрото за контрол на СРС ми каза: "Много спешно ни дайте официален документ от председателя на съда кой кабинет сте ползвала". В периода, в който имам достатъчно основание да подозирам, че съм била тайно контролирана, не само чрез подслушване, смятам, че съм и следена”, заяви Цариградска.

По думите ѝ от Бюрото за контрол на СРС съзнателно не са извършили проверка на кабинета ѝ в рамките на половин година, тъй като по думите ѝ в съда в Луковит те са два и лесно е можело да бъде проверено кои са и дали в тях е имало подслушващи устройства.

Съдия Цариградска заяви, че Мартин Божанов-Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР. „Имал е водещ ръководител от ведомството. По неофициална информация мисля, че той е от 3-то РУП, който съвсем наскоро е бил освободен от длъжност. Добре е да зададете тези въпроси към министъра на вътрешните работи”, заяви Цариградска.

По-късно ръководителят на пресцентъра на Прокуратурата отхвърли твърдението на Цариградска за отправените заплахи. Ето и какво написа той:

Със страх и тъга установих, че името ми в последните два дни присъства в негативна конотация в поредица от интервюта на един конкретен български съдия. 
Страх, защото от кого, ако не от съдия, гражданите трябва да очакват справедливост. 
Страх, защото съдията е този, който най-добре би следвало да съзнава тежестта на всяка една използвана дума. Та нали именно чрез силата на думите всеки един съдия правораздава.
Страх, защото български съдия издава присъда от ефира на уважавани от мен медии, които са били част от професионалния ми път, като при това си служи с неверни внушения.  
Тъга, защото моята личност се използва в опит за изкуствено генериране на напрежение и грозна атака срещу институцията Прокуратура на Република България. При това в момент, в който са предприети реални действия за прочистване и реформа на системата. Нещо, което се случва за първи път от повече от десетилетие. Именно в рамките на процеса по реформиране на институцията и заради недопустими практики, извършвани в края на мандата на предходния главен прокурор, още в средата на 2023 г. от ръководената от мен Дирекция бяха освободени шестима служители. За всичко това съм дал и съответните показания пред компетентен орган. 
В същото време заявявам, че по никакъв начин, нито „преди часове“, нито в предходен период, аз или Дирекция „Публична комуникация“, сме били ангажирани по какъвто и да е начин с публикации, отнасящи се до въпросния български съдия, тиражиращ публично името ми с непроверени твърдения и в разрез с Кодекса за етично поведение на българските съдии. Лесно проверим факт е, че статии по адрес на конкретния съдия има в определени сайтове далеч преди да заемам настоящата позиция в администрацията на прокуратурата. 
Несериозно и дори отвъд рамките на разумното звучи, че като съдебен служител съм си позволил да отправям под каквато и да е форма заплаха към въпросния съдия, а и изобщо към магистрат или български гражданин. За успокоение на въпросния съдия, който публично заявява амбиции за кариерно израстване, ще уточня, че и срещу моята личност в последните месеци забелязвам публикации, при това в същите сайтове, които госпожата определя като „жълти“ и „кафяви“, но не съм си позволил с това да ангажирам когото и да е, дори семейството си. Уви, тъжната реалност е такава , а с оглед на професионалната ми ангажираност съм наясно, че обект на подобни негативни публикации са още десетки български прокурори, следователи и не малко съдии, но не съм установил от това те да правят кампании, в т.ч. предизборни такива. 
Вярата в професионализма и съвестта именно на тези магистрати, които определено са мнозинство, ми дава надежда за бъдещето на българското правосъдие, въпреки властовите амбиции, било то на един конкретен български съдия или на бивш главен прокурор, сходство в поведението, на които все повече откривам. Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA