/ БГНЕС
Трябва да осигурим най-доброто ниво на безопасност при развитието на нашия зимен туризъм. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на „Академия по планинска медицина“ в Университетската болница „Лозенец“.

БГНЕС

„България може да се утвърждава като добра, надеждна туристическа дестинация в зимните спортове и изобщо в зимния туризъм ако има надеждна система, която да гарантира здравето и живота на хората. Ние като държавата трябва да осигурим възможно най-доброто ниво на безопасност при развитието на нашия зимен туризъм и зимен спорт. Трябва цялостна сложна система, за да се гарантира това. Нашата планинска спасителна служба БЧК са развили прекрасна система.

Нашите спасители са известни не само в България, но и навън със своя професионализъм, доказаха го и при земетресенията в Турция, но има едно ограничение - средствата, с които разполагаме. Радвам се, че най-сетне спешната медицинска помощ по въздух се задвижва организационно“, каза държавният глава.

Радев посочи, че вчера вечерта е получил съобщение от служебния министър на туризма Илин Димитров. Той уточни, че в съобщението Димитров посочва: “Това е най-силната година от всички досега за последните 24г. Има 24% ръст на туристите в зимните курорти спрямо миналата година и 9% от 2019 г.”, отбеляза той.

БГНЕС

Държавният глава подчерта, че това означава едно: “България се развива все по-силно като туристическа дестинация в зимния туризъм. Нашите планини са прекрасни, те са източник на здраве, те са средство за психическо разтоварване, но те са и все по-голям дял от нашия туризъм и икономика.”, категоричен е той.
Президентът отбеляза, че при отварянето на ПВУ в самото начало не е присъствало най-важното, а именно HEMS. Радев напомни, че през месец май 2021 г. служебното правителство е разработил проекта, в последствие е бил приет от ЕК, а сега активно се работи по неговото реализиране в България.

БГНЕС

Хеликоптерите не решават нищо сами по себе си, защото много хора си мислят, че идват хеликоптерите и имаме HEMS, хеликоптерите са най-лесната част, защото тук се касае за една изключително сложна система от много подсистеми и компоненти. На първо освен хеликоптерите трябва да имаме подготвен летателен състав. Тепърва ние започваме да готвим летателен състав, а подготовката отнема години”, подчерта президентът.

Радев е категоричен, че трябва да имаме подготвен медицински състав, трябва да имаме бази за домуване на хеликоптерите, трябва да имаме лицензирани площадки в цялата страна, трябва да имаме оперативен координационен център, както и трябва да имаме ясно разпределение на въздушното пространство.
“Тази система е много сложна, нейното създаване и подготовката на хора ще отнеме много време”, подчерта той. Президентът уточни, че служебният кабинет активно се занимава с израждането на тази система.

БГНЕС

“В момента се поставя здрава много солидна основа. Много комуникация и много координация, непрекъсната работа между министерствата, за да може цялата тази сложна система да се сглоби в едно цяло.”, уточни държавният глава.

По отношение на планинското спасяване, президентът посочи, че два хеликоптера ще бъдат оборудвани с лебедки и те ще бъдат разположени до планинските ни курорти.

Радев е категоричен, че всеки един живот е ценен. “Сигурен съм, че като разгърнем тази система ще можем да допринесем съществено за снишаването на смъртността в България.”, каза още държавният глава.

БГНЕС

Д-р Христо Стоянов, директор на Университетската болница „Лозенец“ изрази надежда, че симпозиумът ще обогати знанията в планинската медицина и добави, че с това събитие се надяват да поставят началото на систематично изучаване на медицинска планинска

Доц. д-р Олег Чолаков, началник на Клиниката по коремна хирургия и президент на Българското дружество по планинска медицина, както и организатор на инициативата посочи, че е горд от факта, че на медицински форум присъстват президента, както и министърът на здравеопазването.

“Искрено се надявам, че всеки един от присъстващите ще си тръгне с нови знания след днешния симпозиум”, каза той.

БГНЕС

Инициативата се състои под патронажа на държавния глава. Целта е да започне обучение на специалисти в специфичната област на планинската медицина.

Включените в програмата теми са значими както в контекста на поставяне на началото на Системата за въздушна медицинска помощ HEMS, така и за по-добрата координация между Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спасителните служби в Спешната планинска медицина.
БГНЕС