/ БГНЕС
Централната избирателна комисия да работи за намаляване броя на недействителните бюлетини, призова президентът Румен Радев на среща с ръководството на ЦИК. Той акцентира също върху защитата на машинния вот.  Председателят на комисията Стефка Стоева съобщи, че машините се доставят днес, а до 15 май трябва да бъде инсталиран и софтуерът им. В момента се обсъжда транспортирането на машините до избирателните секции и тяхната физическа охрана.

Румен Радев се среща с ръководството на ЦИК

Честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в нашата страна. А това изисква безупречна организация, намаляване броя на недействителните бюлетини, защита на машинния вот, личните данни, гарантиране в максимална степен изборните права на българите зад граница и контрол на всички нива и етапи, особено в процесите на броенето на бюлетините, оформянето на протоколите, обработката и обобщаването на резултатите, посочи Румен Радев.

"Искам да акцентирам на високия брой на недействителните бюлетини в българските избори, защото те не само че създават съмнение в прозрачността на изборния процес, но реално подменят вота на българския избирател", отбеляза президентът.

Президентът назначи членове на Централната избирателна комисия

На евровота ще има 3000 машини, чието разположение в цялата страна е избрано на случаен принцип, обясни председателят на ЦИК Стефка Стоева.

"До днес машините трябва да са доставени в нашата държава, до 15 май трябва да бъде поставен софтуерът на машините, а до предишния ден преди изборите те трябва да бъдат поставени в секционните избирателни комисии", информира Стоева.

Радев благодари за създадената до момента от ЦИК организация по подготовката на изборите и за въвеждането, успешно до момента, според него, машинно гласуване.