/ БГНЕС
Бъдещето на България от огромна степен зависи от диалога между институциите и бизнеса. Това каза президентът Румен Радев на среща с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), предаде БГНЕС.

БГНЕС

Държавният глава подчерта, че още с назначаването на служебното правителство ясно е заявил, че основна цел е България е да не остава в периферията.

БГНЕС

Като най-голям проблем Радев очерта инфлацията. "Българският бизнес има изключително важна роля за справяне с инфлацията, със сивата икономика, със спекулата", отбеляза той.

Има редица обезпокояващи факти от проверките в търговската мрежа, посочи държавният глава Румен Радев по време на среща с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в президентството.  

Припомняме, че от 15 февруари Комисията за защита на потребителите, съвместно с Българската агенция за безопасност на храните и Националната агенция за приходите, започна масирани проверки в търговската мрежа в цялата страна. Основен фокус на инспекциите ще бъдат нелоялните търговски практики в търговските обекти, които могат да бъдат предпоставка за необосновано завишаване на цените на стоките. Със завишено внимание ще се следи за нарушения при хранителните продукти, съобщиха тогава от регулаторния орган. 

Това, което установява служебното правителство при многобройните проверки, не е никак радостно, каза още Радев. Той обясни, че предстои служебното правителство да даде повече информация на пресконференция. 

Държавата е длъжник на българския производител, а той е притиснат в ъгъла, смята президентът. Докато неговата продукция стигне до щанда, има два-три пъти увеличение на цената, а това рефлектира и върху качеството, посочи той. Като държава не трябва да приемаме повече това състояние, добави президентът.

Предстои да бъде направен сайт, на който ще бъдат сравнявани цените на продуктите в различните търговски обекти, съобщи преди дни служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

В петък от АОБР изпратиха обръщение към Радев и медиите за приемане и изпълнение на Стратегия за устойчиво енергийно развитие 2050 г.

По отношение на членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) има голям напредък, посочи Румен Радев.
БГНЕС, БТА/ Николай Трифонов