Румен Радев и Реувен Ривлин
Румен Радев и Реувен Ривлин / пресцентър, Президенството
Двустранното партньорство в иновациите, сигурността и добрите практики в управлението на водните ресурси обсъдиха президентите Румен Радев и Реувен Ривлин, които проведоха днес среща в Йерусалим. Българският президент е на посещение в Държавата Израел за участие във възпоменателната церемония по повод отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. В събитието се очаква да участват над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят. Това съобщиха от пресслужбата на президента.
 

Румен Радев и неговият израелски колега Реувен Ривлин
пресцентър, ПрезиденствотоДвамата държавни глави отбелязаха отличните двустранни отношения между България и Израел, както и високия потенциал на партньорството в областта на иновациите, високите технологии и икономиката. Президентът Радев изрази надежда, че в скоро време ще бъде проведено третото съвместно заседание на правителствата на двете държави, на което да бъдат определени конкретни проекти от взаимен интерес.

Радев ще посети Израел по повод отбелязването на 75 г. от Холокоста

Перспективите за развитие на Близкоизточния мирен процес, необходимостта от укрепване на стабилността в региона на Близкия Изток, както и доброто двустранно сътрудничество в областта на сигурността и борбата с тероризма,  бяха сред акцентите на разговора.

Кметът на Перник: Язовир „Студена“ има вода за 10 дни

Проблемите на България и водната криза в няколко български града също бяха обсъдени на срещата, като президентът Радев изрази интереса на страната ни към опита на Израел в използването и опазването на водните ресурси. Президентът Ривлин коментира постиженията на Израел в тази сфера и изрази готовност експерти от Израел да помогнат на България.
Водната криза в България беше сред темите на срещата на президента Румен Радев и с председателя на Кнесета (бел. ред. - законодателния орган на Израел) Юли-Йоел Еделщайн. По-късно през деня българският президент и водената от него делегация ще се срещнат с ръководството на института „Яд Вашем“.

Нанси Пелоси посети Аушвиц в навечерието на годишнината от освобождаването му


Утре българският държавен глава ще посети компанията, която управлява водните ресурси и отпадъците на Йерусалим, Центъра за мир и иновации “Перес“, както и  компанията за автономни автомобили Mobilеye.
 

Румен Радев и Юли-Йоел Еделщайн
пресцентър, ПрезиденствотоПо време на посещението си в Израел българският държавен глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.