Румен Радев и Десислава Радева
Румен Радев и Десислава Радева / Gulliver/Getty Images
От 21 до 23 януари президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Израел. Визитата на българския държавен глава е по покана на израелския му колега президента Реувен Ривлин по случай отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. Във възпоменателното събитие се очаква да участват над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

На 21 януари Румен Радев ще проведе среща със своя колега Реувен Ривлин в президентския дворец в Ерусалим. Президентът ще разговаря в Кнесета и с председателя Юли-Йоел Еделщайн.

Радев: Oткриването на Висшето военновъздушно училище е морален акт

По-късно през деня българският президент и водената от него делегация ще се срещнат с членове на института „Яд Вашем“.

На 22 януари Румен Радев ще посети Центъра за мир и иновации “Перес“, както и  компанията за автономни автомобили Mobilеye.

На 23 януари българският президент ще представлява страната ни на Петия международен форум за Холокоста в мемориала „Яд Вашем“. Официалното събитие, което отбелязва 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста е под патронажа на израелския президент Реувен Ривлин. По-късно в Тел Авив Румен Радев ще присъства на премиерната прожекция на израелско-българския документален филм „Следващото поколение“ на българския режисьор Димитър Гочев. След края на филма държавният глава ще се срещне с представители на българската общност.

Радев: Необходим е мирен изход от ситуацията в Близкия изток (ВИДЕО)

В рамките на визитата си президентът Радев ще проведе двустранни срещи със свои колеги.

По време на посещението си в Израел българският държавен глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.