Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Радев: Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават
98070
Радев: Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават
  • Радев: Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават
Президентът Румен Радев с остра критика към резултатите от българското европредседателство. Да се абстрахираме от фанфарите за Западните Балкани, призова държавният глава и посочи слабости, допуснати от страната ни по време на председателството на Съвета на ЕС. Проблемите на Балканите остават нерешени, а актуалният въпрос за бъдещето на ЕС и неговото единство остана встрани от вниманието, посочи Румен Радев. Имало амбиции българското председателство на Съвета на ЕС да бъде употребено за вътрешнополитически пиар, което президентът отчете като слабост.

Председателят на ЕП: Приоритетите, които заложи Българското председателство, успяха

Състоянието на ЕС в момента е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки. Комплиментите обаче  не трябва да ни заблуждават, заяви президентът. "Броят на целувките и прегръдките, броят на европейските лидери, позирали на Моста на влюбените, стотиците срещи и разработени документи накрая остават статистика. Онова, което ще запомни историята, е какво се случи с ЕС по време на нашето председателство. Приоритетът Западни Балкани безспорно е важен, той бе последователно придвижван, но с течение на времето бе задминат от дневния ред на Съюза и от критично важния проблем за обединена Европа, нейното единство, солидарност и бъдеще", каза Радев.

Румен Радев
БГНЕС


30 юни: България предаде на Австрия председателството на Съвета на ЕС

Дунавската стратегия  не намери подобаващо място, а шансът за това бе огромен заради трите последователни председателства от дунавски страни – България, Австрия и Румъния, посочи Румен Радев и допълни, че са пропуснати възможности за развитието на Северна България. Сега, когато еуфорията покрай европредседателството и Западните Балкани отзвучава, изплуват нови въпроси. "Едно ръкостискане между президентите на Косово и Сърбия с малко помощ, разбира се, беше представено едва ли не вече като решаване на проблема между Косово и Сърбия, но само няколко седмици по-късно президентът Вучич заяви ясно, че в преговорите между Косово и Сърбия трябва нов подход и че без пряката ангажираност на САЩ и Русия този проблем няма да бъде решен. А това е красноречива оценка за европейското посредничество", каза държавният глава.

Туск: България изпълни прекрасно и ефективно задачата си на председател

Радев направи и изводи от сравнение на договорите между Гърция и Македония и този за добросъседство между България и Македония от миналата година. "Гърция реши проблемите със своята идентичност, история и език на високо политическо ниво, заложени в договора с безкомпромисни срокове и условия. В нашия договор ние оставихме тези проблеми да се решават от комисията, която има само правомощия в областта на историята, без да може да адресира политически процеси", каза държавният глава.

Президентът посочи също, че имало амбиции българското председателство на Съвета на ЕС да бъде употребено за вътрешнополитически пиар, което той отчете като слабост.

Външният министър Екатерина Захариева не се съгласи с критиките на президента. Според нея след европредседателството ни България стои по друг начин. Най-важна е оценката, която дават българските граждани, а тя е изключително позитивна, добави вицепремиерът.

Най-големият успех за българското председателство е, че България е успяла да направи един свой национален приоритет  в общ европейски приоритет. Западните Балкани не останаха приоритет само на София и доказателство за това е дългосрочната стратегия на ЕК за региона с ясен времеви хоризонт. Румен Радев и Екатерина Захариева взеха участие в конференция на тема "Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка".