/ БГНЕС
Изгонването наведнъж на 70 дипломатически служители от руското посолство е безпрецедентен акт и отговорност за него носят правителството и лидерите в коалицията, това заяви пред медиите президентът Румен Радев относно създалото се напрежение по оста България-Русия. По думите му това решение увеличава риска за България най-вече за енергетиката, икономиката и гражданите

"Всеки, който работи срещу интересите на България, трябва да носи своите последствия, но това трябва да става в съответствие с установените процедури и при наличие на доказателства", посочи Радев. 

И допълни: "Връщането на доверието в политическата класа изисква да има прозрачност по отношение на финансирането на български политици отвън, но не по-малко важно е анализатори и публични говорители, които формират общественото мнение да обявяват дали и те не получават финансиране отвън", допълни той. 

По повод връчването на първия мандат на най-голямата политическа сила в парламента "Продължаваме Промяната" и дали има възможност да се събере подкрепа, за да се състави ново правителство, Радев беше лаконичен: "Няма смисъл да обсъждаме парламентарно мнозинство и неговите политики, преди да сме наясно дали ще бъде формирано. Нека да изчакаме до петък, за да видим дали най-голямата парламентарна група ще успее да изпълни връчения мандат. Движим се по Конституция".

Според него всеки, който работи за парламентарно мнозинство, трябва да се стреми да го формира по такъв начин, че да не нарушава установени парламентарните традиции и норми. "Най-важното е то така да бъде формирано, че да има дългосрочна устойчивост", допълни държавният глава.

По темата