Москва ще отговори реципрочно на експулсирането от София на 70 дипломати и служители на посолството от Русия.

Експулсираният пълномощен министър на Русия: Заминавам с благодарност към България

Това коментира външният министър на страната Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. По думите му руското посолство в България на този етап и с настоящия персонал не е в състояние да работи нормално.

"По наша оценка, по оценка на Министерството на външните работи, посолството в момента не може да работи нормално. Естествено, ние ще се реваншираме на нашите български колеги", каза първият дипломат на Москва по време на пресконференция.

"Що се отнася до реалната ситуация на място, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата, повечето от тях, осигуряваха жизнеспособността на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази напълно незаконна акция, (руското) външно министерство заявява, че посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги", каза Лавров, цитиран от БГНЕС.

Руският външен министър подчерта, че експулсирането на руски дипломати от България не е самостоятелен ход на действащия министър-председател на България Кирил Петков.

"Коментарът тук, според мен, е очевиден. Това е несамостоятелно решение на действащия министър-председател, който има абсолютно открита, недвусмислено проамериканска ориентация, който е готов да изпълни всяко желание на своя суверен", каза той.

„А желанието на суверена е да убие историческата памет у българите и да разруши основите на отношенията, които са се утвърдили в общата борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история“, подчерта Лавров.

Според него тази политика на Вашингтон не се отнася само за България.

"Те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, особено на православните. Единственото, което може да се добави, е, че самото ръководство на България беше изненадано от решението, обявено от министър-председателя, което не се основаваше на българските процедури за този вид драстични действия", добави той.

Миналата седмица руският посланик в България Елеонора Митрофанова обяви, че ще поиска от Путин да затвори посолството в София заради експулсирането на 70 дипломати. Изгонването бе обявено миналият вторник от премиера в оставка Кирил Петков.

Петков: Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите

Руснаците отпътуваха от София с два самолета в неделя.

 
РИА/БГНЕС