Румен Радев ифтар
Румен Радев ифтар / БГНЕС
Държавният глава Румен Радев призова в телефонен разговор с турския си колега президента Реджеп Тайип Ердоган за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на мирно споразумение между двете страни в конфликта. Към момента на територията на Украйна има два блокирани български кораба - „Рожен“, който е локализиран на пристанището Черноморск (Черно море), и „Царевна“ – на пристанище Мариупол (Азовско море). Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Българският държавен глава приветства усилията на Турция и на президента Реджеп Тайип Ердоган за посредничеството при разрешаването на военния конфликт в Украйна по дипломатически път. В същото време все още няма яснота кога ще приключи този конфликт и са необходими своевременни усилия за извеждане на българските и турските моряци от зоната на военните действия.

Висш представител на ООН ще опита да договори прекратяване на огъня в Украйна
 
Румен Радев открои и готовността на България за засилено партньорство в енергетиката и осигуряване на алтернативни енергийни доставки от Турция при последващо задълбочаване на военния конфликт в Украйна.
 
Обща бе и позицията, че двустранният стокообмен от 6.5 млрд. долара не отговаря на възможностите на двете държави и има голям потенциал за развитие на двустранното сътрудничество в икономиката, взаимните инвестиции, енергетиката и в сферата на сигурността.